matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o pomoc
Anula:
dla pewnego kata ostrego alfa mamy sin alfa+ cos alfa = √2 Wtedy sin alfa* cos alfa rowna sie czemu to się podnosi do kwadratu
? wyszło tak: (sinα+cosα)2=(√2)2 sin2α+2sinαcosα+cos2α=2 sin2α+cos2α=1 1+2sinαcosα=2 2sinαcosα=1 /:2
18 mar 12:04