wektory
paula: W równoległoboku ABCD dane są: → AB = [6;−3], → BC = [0; 5], zaś środkiem boku AB jest punkt S
= (1, −0,5)
a) Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez wierzchołek C,D.
b) Wyznacz równanie prostej CE zawierającej wysokość poprowadzoną z wierzchołka C i
przecinającej prostą AB w punkcie E.
17 mar 17:03
paula: potrafi ktoś to rozwiązać?
17 mar 19:21
Jolantata: próbuję zaczac S jest na środku
z wektorów
6=x
B−x
A wyznaczyć x
A x
B i wstawić do x
s
−3=y
B−y
A
17 mar 19:43
Jolantata: zgubiłam lub xa lub xB
17 mar 19:50
Jolantata:
|x
B=6+x
A
|x
B=6+x
A
|2=2x
A+6
x
A=−2
x
B=6−2=4
|y
B=y
A−3
|2y
A−3=−1
|y
B=y
A−3
y
A=1
yB=−2 A=(−2 ,1) B(4 ,−2)
można wyznaczyć C
x
c−x
B=0 x
C=4
y
c−y
B=5 y
C=3 C(3,4)
prosta przechodzaca przez C ma taki sam wspólczynnik kierunkowy jka prosta przechodzaca przez
AB
17 mar 20:45