mediana
ewa: Mediana danych przedstawionych w tabeli liczebności jest równa:
wartość: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
liczebność: 7 3 5 2 3 3 3 3 1 1.
Wynik ma wynosić 3.
I tutaj pojawia się mój problem.
Obliczałam wszystko ze wzoru na medianę, czyli 1/2 (an/2 + an/2 +1).
0+1+2+3+4+5+6+7+8+9 = 45
Me= 1/2 (45a/2 +45a/2 +1) = 1/2 (22,5a + 23,5a)
czyli po zaokrągleniu wyraz 23 to 5 a wyraz 24 to 2.
Czyli:
Me = 1/2 * (5 +2) = 1/2 *7= 3,5 a to po zaokrągleniu daje 4....
Jaki robię błąd?
17 mar 18:07
Jolantata: a nie tak
0 0 0 0 0 0 0 1 1 1 2 2 2 2 2 itd
17 mar 18:10
Jolantata: Ewa jesteś ? bedzie 40 wyrazów ,Medianę policzysz jako średnią 20 i 21wyrazu
7+3+5+2+3=20
0 1 2 3 4 20 jest 4 21 jest 5
17 mar 18:20
Aga1: Liczebność tzn 7 zer
3 jedynki
5 dwójek
2 trójki
3 czwórki
3 piątki
3 szóstki
3siódemki
1 ósemka i
1 dziewiątka
Razem 7+3+2+2+2+3+3+3+3+1+1=
I teraz oblicz
17 mar 18:26
ewa: ok, już sprawdzam
17 mar 18:33
ewa: zgadza się, dziękuję za pomoc
17 mar 18:35
Gustlik: Wartość 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 RAZEM
Liczebność 7 3 5 2 3 3 3 3 1 1 31
Liczebność narastająco 7 10 15 17 ← tu przekraczamy połowę danych mediana
= 3
17 mar 23:25
paulineek: (√8−√2)2=6
31 mar 20:35
zajączek:
√8= 2√2
(√8−√2)2=(2√2−√2)2= (√2)2=2
31 mar 20:39