.
Kasia: Witam

bardzo proszę o pomoc z trzema zadankami, z ktorymi nie moge sobie poradzic.
1. Dany jest okrag o: x
2+y
2 = 5 oraz punkt A(−2,1)
a) wyznacz rownanie stycznej do okregu przechodzacej przez punkt A.
zawsze mam problem z tego typu zadaniami i niestety nie wiem jak sie postepuje zeby wyznaczyc
to rownanie..
2. W trojkacie rownoramiennym ABC, IACI = IBCI, poprowadzono wysokosci AE i CD. Wiedzac,ze IAEI
= 8 oraz IEBI = 6, oblicz pole trojkata ABC.
probowalam zaczac od zauwazenia podobnych trojkatow ABC i BCD na podstawie tego samego kata 90
stopni ( na rysunku jest zaznaczony przy kacie BEA) wiec kat BDC tez ma taka sama miare oraz
kat DBE maja wspolny o tej samej mierze. I niestety w tym miejscu utknelam.
3.Pan Nowak zamierzal kupic zestaw kina domowego w cenie 5166 zl. Kwote zakupu mozna bylo
rozlozyc na cztery raty platne co miesiac, w dwoch wariantach :
I wariant : kazda kolejna rata jest o 20% mniejsza od poprzedniej raty
II wariant : kazda kolejna rata jest mniejsza od poprzedniej o 20% pierwszej raty.
wyznacz pierwsze i ostatnie raty w obu wariantach.
tutaj nie wiem jak wyznaczyc pierwsza rate, bo pozniej to juz prosto...
17 mar 14:08
Kasia: ponawiam prośbę.
17 mar 14:18
Kasia: bardzo proszę o pomoc:((
17 mar 14:27
Basia:
ad.1
punkt A należy do tego okręgu czyli:
1. szukasz współrzędnych środka okręgu S
2. piszesz równanie pr.SA
3. piszesz równanie prostej k takiej, że k⊥ pr.AS i A∊k
17 mar 14:30
pigor: 2) np. tak :
z ΔAEB masz AB=10 (6,8,10 − trójka pitagorejska) i niech ∡ABC=β ,
to cosβ=
610=0,6 , a także z ΔBDC: cosβ=
5BC ⇒ BC=
50,6=
506=
253, zatem
PABC= 12BC*AE=
12*
253*8=
1003=
33,(3) . ...
17 mar 14:40
pigor: ... zaś 1) np. tak : warto ...

zauważyć, że
A=(−2,1) i (−2)
2+1
2=5, czyli punkt A jest punktem okręgu (leży na nim),
a wtedy masz takie fajne równanie stycznej
x1x+y1y=r2 , czyli u ciebie :
−2x+y=5 ⇔
2x−y+5=0 ⇔
y=2x−5 − szukane
równanie i ...tyle . ...
17 mar 14:48
Kasia: o, pigor, ciekawy i szybki sposób

pytanie mam tylko co do tego rownania stycznej x1x+y1y =
r
2 , ma ono jakas nazwe? w jakim przypadku mozna go stosowac? kiedy mam dany jakis punkt
ktory lezy na prostej?
rozumiem to 2. dziękuję bardzo za pomoc

a moge liczyc na pomoc z tym 3. zadankiem?
17 mar 14:54
Kasia: Pigor, ale nie zgadza sie w tym 2. z tymi cos, bo ten drugi cos, ktory podales to nie jest cos
tylko ctg przeciez..
17 mar 15:02
Kasia: hm? prosze kogos o pomoc..
17 mar 15:12
Kasia: proszeee
17 mar 15:24
pigor: no chyba nie masz racji, bo BC w ΔBDC jest przecież przeciwprostokątną ;
a co do tej stycznej , to z równania takiego możesz korzystać
tylko
w
punkcie leżącym na okręgu x
2+y
2=r
2 .
a dla stycznej w punkcie
(x1,y1) ∊ do okręg u (x−a)
2+(y−b)
2=r
2 masz analogiczne
równanie :
(x1−a)(x−a)+(y1−b)(y−b)=r2 . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a więc przez punkt
poza okręgiem nie wolno ci z tych równań korzystać
17 mar 15:24
Kasia: aaaa, teraz już wiem, przepraszam, mój błąd. Skupiłam się na tej drugiej wysokości i coś nie
połączyłam faktów <młotek> wybaaaacz

a takie pytanie, skad tutaj pewnosc,ze ten punkt lezy na okregu, a nie,ze jest to rownanie
styczne w tym punkcie

i ponawiajac prosbe, mozesz mi dac jakas podpowiedz jak zaczac to 3. zadanko? glownie chce
wyznaczyc pierwsza rate, bo pozniej to juz prosto pojdzie..
17 mar 15:30
Kasia: 
o, ta minka miała być ; p
17 mar 15:31
pigor: a co do ...

fajnego zad. 3) widzę to tak : niech
R=? pierwsza
rata ,
to
I − wariant
R+80%R+80%*(80%R)+80%*(80%(*80%))=5166 ⇔ R(1+0,8+0,8
2+0,8
3)=5166 ⇔
R(1,800+0,640+0,512)=5166 ⇔ 2,952 R= 1566 ⇔
R=1750 zł − szukana I−sza rata,
zatem
0,83R=0,512R=
896\ zł − ostatnia
rata ,
II − wariant
R+80%R+60%r+40%R=5166 ⇔ 280%R=5166 ⇔ 2,8R=5166 ⇔
R=1845 zł − I−sza rata ,
zatem
40%R=0,4*1845=
738 zł − szukana
ostatnia rata . ...
17 mar 15:44
Kasia: ?
17 mar 15:44
Kasia: jej, jesteś świetny pigor

w życiu bym nie wpadla na taki fajny sposob rozpiski

dziękuję
Ci ogromnie!

wszystko jasne

został mi jeszcze jeden dowod, ktory zrobilam w polowie i nie
wiem jak dokonczyc. Moglbys jeszcze na 1. spojrzeć jeśli masz chwilkę?
17 mar 15:48
pigor: ... dany punkt podstawiłem sobie do równania okręgu i wyszło mi , że wtedy L=P, co oznacza , że
leży on na okręgu, więc styczna w nim do okręgu ma takie jak podałem równania . ...

jak chcesz to baw się innymi sposobami, powinno wyjść to samo, ale
tu szkoda czasu
17 mar 15:52
pigor: zad.1) rozwiązałem ci ...

"swoim" sposobem, a jak ci ...

nie leży, to zrób sobie krok
po kroku tak jak pisze
Basia , powinno ci wyjść to samo, ale nie tak samo , prawda

.
...

pozdrawiam
17 mar 15:59
Kasia:

pigor, rozumiem rozumiem

to ostatnie zadanko nie odnosilo sie do tych 3. tylko zupelnie
innego

tamte rozumiem oczywiście

już piszę. rysunek pewnie pojdzie na sama gore jak zwykle wiec moze wygladac ciut chaotycznie.
W okregu o srodku O poprowadzono dwie cieciwy AB i DC jak na rysunku ponizej (tu powyzej

).
Wykaz,ze jesli I∡DAOI = 65stopni oraz I∡BDCI = 25stopni, to AB II DC
z tego co ja zrobilam:
kat ABD rowniez ma miare 25 <−− katy naprzemianlegle
poprowadzilam dlugosc DO, i trojkat AOD jest rownoramienny bo IAOI=I DO I stad kat AOD = 50
i nie wiem co dalej..
17 mar 15:59
Kasia: hm
17 mar 16:10
pigor: ...czyli zaczęłaś metodą dowodu nie wprost, bo to , że są to kąty naprzemianległe wewnętrzne to
właśnie masz wykazać ...

;
no ale ja muszę sobie na pewien czas ... dać przerwę i nie wiem kiedy wrócę , dlatego nie licz
teraz na mnie. ...
17 mar 16:12
Kasia: to wiele nie wyjaśnia szczerze mówiąc

czy ktoś może mi pomóc z tym dowodem? bardzo proszę.
17 mar 16:15
Kasia: proszeeeee pomozcie

:(
17 mar 16:32
Hary:
17 mar 16:35
Kasia: Hary, to nie jest śmieszne. Męcze się z tym zadaniem już od 2 godzin..
17 mar 16:39
Kasia: ponawiam prosbe raz jeszcze..
17 mar 16:54
Kasia: ponawiam..
17 mar 18:05
pigor: ... jestem , ale nie wiem też , bo
na razie mogę tylko powiedzieć z tego rys, że jeśli połączę B z C, to ∡BCD=180
o−65
o=115
o ,
więc ∡CBD=40
o i tyle, dalej nie wiem, być może było jeszcze coś na rysunku, czego ty nie
uwzględniłaś przerysowując go (no właśnie skąd go masz ?) , może np. było tam narysowany
odcinek AC przez środek okręgu , lub coś innego ...
17 mar 19:14
Kasia:

kurcze, ciut zle narysowalam, ale nic wspolnego z AC nie ma
rysuje juz
17 mar 19:18
Kasia: a zadanko pochodzi z 3. arkusza z ksiazki 'probne arkusze maturalne' p. podstawowy OE
17 mar 19:21
pigor: ...

kurcze, no to co innego :
połącz OD , wtedy Δ AOD =180−2*65=50
o , zatem ∡ABD=25
o jako kąt wpisany
oparty na tym samym łuku co środkowy ∡AOD, a to wystarczyło wykazać , aby
z równości kątów naprzemianległych wewnętrznych wynikało , że cięciwa AB || CD . ...
17 mar 19:43
17 mar 20:00