Wielomiany
Michał: Witam. Czy ktoś z Was umiałby zrobić to zadanie?
Rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia wielomian :
W(x)=x6−18x4+81x2
17 mar 21:34
Patryk: wyzuczsz x2 przed nawias i otrzymujesz rówanie dwukwadratowe zmienna t =x2
17 mar 21:35
Jolanta: x2(x4−18x2+81)=x2(x2−9)2 dasz rade ?
17 mar 21:36
Gustlik: W(x)=x6−18x4+81x2=x2(x4−18x2+81)=x2(x2−9)2=x2(x−3)2(x+3)2
17 mar 21:36
ICSP: x6 − 18x4 + 81x2 = x2(x4 − 18x2 + 81) = x2(x2−9)2 = x2(x−3)2(x+3)2
17 mar 21:37
Michał: Dzięki
17 mar 22:12