???
90 KUBA :): na podstawie definicji zbadaj monotonicznośc funkcji:
a) f(x) = 3x − 5
b) f(x) = −2x +4
29 lis 17:04
Eta:
f(x) jest rosnąca jeżeli:
∏ ( x
1 <x
2) <=> f(x
1) < f(x
2)
x
1, x
2€ D
f
f(x) malejąca
∏ (x
1<x
2) => f(x
1) > f(x
2)
x
1, x
2 € D
f
a) x
1 < x
2 => x
1 −x
2 <0 ( ujemne)
f(x
1)= 3*x
1−5 f(x
2)= 3*x
2) −5
dla x
1−x
2 <0 => f(x
1) −f(x
2) <0
3x
1 −5 −( 3x
2 −5) = 3x
1 −5 −3x
2 +5 = 3( x
1 −x
2) <0 , bo x
1−x
2 <0 z założ,
zatem f(x)= 3x−5 jest rosnąca w całej dziedzinie R
b) wykaż podobnie

będzie mlejąca ............
29 lis 17:24
bunia: f(x)=3x+5
12 gru 14:06
Jack:
znaczek który użyła
Eta to symbol iloczynu a nie duży kwantyfikator

Poza tym wystarczy
sprawdzić implikację (def. f. rosnącej)
12 gru 14:21
beata:): Napisz wzór funkcji przechodzącej przez punkty A i B:
1. A=(3,−3), B=(−2,1)
2 maj 15:30
aaaa: f(x)= 14 − 3x
18 mar 13:44
Pustak: Japierdziele jak ja matematyki nienawidzę... Mam zadanie i nie potrafię tego rozwiązać nawet
przy waszej pomocy... Zadanie brzmi
Funkcja f(x)=(3m+9)x + 5m −1 jest malejąca dla :
a) m∊(−∞,−3) b) m∊(3,+∞) c) m∊(−∞,3) d) m∊<3,+∞)
16 lis 16:16
opek: masz funkcję liniową, która jest malejąca gdy współczynnik kierunkowy jest ujemny:
3m+9<0
3m<−9
m<−3
odp A
16 lis 16:18
Pustak: Wielkie dzięki , może jakoś to zrozumie w końcu...
Pozdrawiam ...
16 lis 16:23
Pustak: Jeszcze jedno pytanie .
Dlaczego nie brałeś pod uwagę x + 5m −1 ? Tego nie liczymy ani nic tak ?
16 lis 16:24
Kaja: funkcja liniowa to funkcja postaci f(x)=ax+b.
funkcja jest malejąca, gdy a<0
jest rosnąca, gdy a>0
jest stała, gdy a=0
współczynnik a to to co stoi przed x. u ciebie przed x jest 3m+9 (czyli to jest to twoje a).
czyli żeby ta twoja funkcja była malejąca musi być a<0 czyli 3m+9<0
no i teraz trzeba to rozwiązać: 3m<−9 /:3
m<−3
czyli m∊(−∞;−3)
16 lis 16:28