wartosc bezwgledna
Bart: Ile wynosi wyrazene llxl+1l dla x<0

?
18 mar 12:32
Aga1: IIxI+1I=IxI+1=−x+1.
18 mar 12:33
Bart: dlaczego opuściłaś tą pierwszą wart bezwględną?
18 mar 12:35
Aga1: IxI≥0 z definicji
IxI+1>0 dla każdego x∊R
A jak opuszczasz wartość bezwzględną gdy masz np I5I=5,bo 5>0,
Więc IIxI+1I=IxI+1, bo IxI+1>0
Rozumiesz?
18 mar 12:39
Bart: Nie rozumiem. Na samym początku zadania jest podane przecież że X<0..
Więc nie powinno być l−xl−1?
18 mar 12:58
Aga1: I−xI=IxI liczby przeciwne mają taką samą wartość bezwzględną, ale dlaczego napisałeś −1, to ja
tego nie rozumiem.
Bo możesz zacząć od środeczka, wtedy
IIxI+1I=I−x+1I=−x+1.A tak przy okazji , skoro x<0 to −x>0,
−x jest liczbą dodatnią jak x jest liczbą ujemną
18 mar 13:35
pigor: ... opuszczasz, bo przecież suma |x|+1 >0 dla każdego x∊R ... i tyle
18 mar 13:37
pigor: jak tego ... nie widzisz, to może narysuj sobie wykres funkcji y=|x| i przesuń go o 1 do góry
...
18 mar 13:38
18 mar 16:19