??
Pomożecie ??: | | 5−x | |
ile rozwiązań ma równanie : |
| =0 |
| | x2−5 | |
18 mar 14:02
Eta:
Zero rozwiązań
18 mar 14:02
Pomożecie ??: no właśnie nie ma wyjść 1 rozwiązanie a mi też wychodziło 0
18 mar 14:06
Pyśka : licznik wynosi 0 gdy x=5 więc rozwiązaniem jest 5
18 mar 14:08
Tragos: D: x
2 − 5 ≠ 0
x
2 ≠ 5
x ≠ −
√5 i x ≠
√5
D = R / {−
√5,
√5}
5 − x = 0
5 = x
x = 5 ∊ D
jedno rozwiązanie
18 mar 14:10
Eta:
Ajjj

zobaczyłam w mianowniku x
2−
25
18 mar 14:19
?: a jak mam to zrobić

⎧−2x +5 dla x<bądź równy2
funkcja f(x) = ⎨
⎩x−2 dla x>2
a) nie ma m.zerowych
b) ma 1 m.zerowe
c) ma 2 m.zerowe
d) ma 3 m. zerowe
18 mar 14:19
Godzio:
Eta dałaś się złapać na podstęp autora
18 mar 14:20
Eta:
1/ dlax€ ( − ∞,2> −2x+5=0 ⇒ x= 2,5 ∉( −∞,2> −−−− czyli brak miejsca zerowego
2/ dla x U(2 ,∞) x−2=0 ⇒x= 2 ∉( 2, ∞) −−−− brak miejsca zerowego
odp: f(x) nie ma miejsc zerowych
18 mar 14:28
?: nie rozumiem tego
możesz mi to jakoś jaśniej wytłumaczyć
18 mar 14:32
Eta:
Liczysz miejsce zerowe każdej funkcji z osobna
Miejsce zerowe
musi należeć do rozpatrywanego przedziału dla tej funkcji
w 1/ miejsce zerowe x= 2,5 i nie należy do przedziału (−
∞, 2>
w 2/ miejsce zerowe x= 2 i też nie należy do przedziału (2,
∞)
czyli ta funkcja nie ma miejsc zerowych
i to wszystko
18 mar 14:36
?: ale skąd masz w 1 x=2,5
18 mar 14:38
?: i te przedziały
18 mar 14:40
Eta:
| | 5 | |
Omg  −2x+5=0 −2x= −5 x= |
| = 2,5 |
| | 2 | |
18 mar 14:44
Eta:
te przedziały masz zapisane przy funkcjji
1/ x ≤2 czyli x € ( −∞, 2>
2/ x >2 czyli x€ (2,∞)
18 mar 14:46
?: już wszystko wiem Dziękuję Ci bardzo za pomoc
18 mar 14:51
Eta:
18 mar 14:53