matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
??
MATMA:
Odcinki AB i CD są równoległe. Długość odcinka OA jest równa :
18 mar 15:20
pigor:
... niech
OA=x=?
, to z wniosku z tw. Talesa, lub podobieństwa ΔOCD ∼ OAB np. :
28
x+14
=
20
x
⇔ 28x = 20x+280 ⇔ 8x = 280 ⇔ 2x = 70 ⇔
x=35
. ...
18 mar 16:00