Znajdź dziedzinę
Agacirkaaaa: 3ab+b
4a do kwadratu+9y do kwdratu
Polecenie brzmi Znajdź funkcję
Proszę o pomoc
17 mar 20:51
Jolantata: potęgę robisz tak trzymasz shift i naciskasz klawisz 6
17 mar 20:56
Agacirkaaaa: 3a+b
4a
2+9y
2 miedzy nimi jest kreska ułamkowa. Czy ktoś potrafi to rozwiązać

mPleaseeee
17 mar 21:05
Agacirkaaaa: zlitujcie się...jak tego nie rozwiąże to mnie belfer ukatrupi
17 mar 21:16
Mateusz:
No dobrze tylko nie wiadomo do konca co tu trzeba zrobić "Znajdz funkcje" czy dziedzine? jak
funkcje to jaką odwrotną? czy inną? Swoja drogą ciekawy warsztat pracy stosuje ten belfer
17 mar 21:21
Miki: tez nie wiem adobrze tresc przepisałąs ? co trzeb azrobic ? u góry piszesz dziedzuna na dole
funkcja
17 mar 21:22
Agacirkaaaa: znajdź dziedzinę
17 mar 21:22
Agacirkaaaa: jest skuteczny

na maxa. dobrze przepisałam
17 mar 21:23
17 mar 21:24
Jolanta: to mianownik≠0 a≠0 i y ≠0
17 mar 21:25
Agacirkaaaa: w liczebniku jest 3a+b
17 mar 21:26
Mateusz:
Jak dziedzinę to wiadomo co nie moze byc w mianowniku nie

? Pamiętaj "cholero" nigdy nie
dziel przez zero− tak to jakoś szło to powiedzenie robisz załozenia dla tych zmiennych i
jedziesz
17 mar 21:27
Jolanta: licznik nie ma znaczenia patrzysz na mianownik ,bo nie można dzielic przez zero (Kreska
ułamkowa zastepuje znak dzielenia)
17 mar 21:29
Agacirkaaaa: 
tyle wiem,że wszystko różne od zera. Niestey do szkoły wrociłam po 6 latach przerwy i braki
dają sie we znaki. Ja nie wiem jak to ugryźć...heeeh potzrebne mi korki
17 mar 21:29
Jolanta: gdyby w mianowniku było 4a2−9y2 to co byś powiedziała o dziedzinie ?
17 mar 21:32
Agacirkaaaa: że można go skrócić? a co do dziedziny....nie wiem...
17 mar 21:34
Jolanta: jaki nie moze być mianownik ? równy zero czyli a≠0 i y≠0 ale takze 4a
2≠9y
2 bo gdyby były
równe to wynik odejmowania =0 np
17 mar 21:40
Agacirkaaaa: 3 lub −3?
17 mar 21:41
Jolanta: 3 moze byc 3+3=6 ale −3 nie bo −3+3=0 D=R−{−3}
17 mar 21:46
17 mar 21:47
Jolanta: nadal tak samo mianownik≠0 czyli √x+4≠0 czyli x≠ −4 ale pod pierwiastkiem drugiego stopnia
nie moze być liczba ujemna czyli x>−4 jeżeli będzie −3 to −3+4=1 i wszystko jest w porządku
gdybyś miała nie w mianowniku √x+4 to x≥−4 −4 moze być bo √0=0
17 mar 21:59
Agacirkaaaa: więc jak bedzie wyglądało moje zadanie
17 mar 22:09
Agacirkaaaa: do mnie to słabo dociera...znaczy ja w teorii jestem wstanie to ogarnąć natomiast jeśli chodzi
o praktykę to już gorzej.
17 mar 22:10
Agacirkaaaa: Ok to trudno....dziękuję za chęci...
17 mar 22:27