Oblicz pole przekroju ostrosłupa.
TMK: 1.Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Długość krawędzi podstawy ostrosłupa jest równa a,
krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny jego podstawy pod kątem α. Ostrosłup przecięto
płaszczyzną przechodzą przez krawędź podstawy i środek przeciwległej krawędzi bocznej.
a)Oblicz pole otrzymanego przekroju
b)Wyznacz sisnus kąta nachylenia płaszczyzny przekroju do płaszczyzny podstawy ostrosłupa.
18 mar 15:43
Aga1:

α
18 mar 16:08
Eta:
Kilka razy było już rozwiązywane
18 mar 16:11
rumpek:
Zgadza się
Eta 
To tylko schemat:
1
o
| | |CW| | | | | a√3 | |
b = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 6cosα | |
2
o Tw. cosinusów:
h
2 = h
p2 + b
2 − 2h
pbcosα
| | 3a2 | | 3a2 | | 3a2cosα | |
h2 = |
| + |
| − |
| |
| | 4 | | 36cos2α | | 3cosα | |
... otrzymasz h
3
o Wystarczy z tw. sinusów
18 mar 16:16
TMK: Dzięki wielkie ! Takiej podpowiedzi potrzebowałem : ) Zadanie zrobione ; D
18 mar 16:58