stereometria
Kamil: Krawedz podstawy ostroslupa prawidlowego czworokatnego ma dlugosc 5cm, a pole sciany boczne
tego ostroslupa jest rowne 10cm2. Oblicz kosinus kata , jaki tworzy sciana boczna ostroslupa z
plaszczyzna podstawy.
Prosze o wytlumaczenie
17 mar 09:57
Kamil: Dzis to to pewnie nie ruszy
17 mar 22:58
sla1:

| | x | | 1 | |
Ps=10cm2, cosα |
| , x=2,5 Ps=10cm2, 10cm2= |
| *5*h, stąd h=4cm. |
| | h | | 2 | |
17 mar 23:40
sla1: o ile w zadaniu jest pole 1 ściany bocznej, a nie pole boczne
17 mar 23:41
sla1: a jak zadanie gdzies przepadnie w tłumie, to wklej je jeszcze raz na początku...ktoś zobaczy i
rozwiąże... nie czekaj do wieczora, bo nikt go tak daleko nie znajdzie... bo nie szuka.
17 mar 23:43