matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 1229,
1228
,
1227
,
1226
,
1225
,
1224
,
1223
,
1222
, ...,
całe
Zadania
Odp.
4
s:
granica ciągu http://zapodaj.net/2f06d39ff7238.jpg.html . Z czego tutaj skorzystać?
2
poki:
Funkcja kwadratowa f(x) = x
2
przyjmuje wartosci mniejsze niz funkcja liniowa g(x) = 4x wtedy i tylko wtedy , gdy: ?
4
Piotr 10:
:::rysunek::: Dany jest czworokąt wypukły ABCD niebędący równoległobokiem. Punkty M, N są odpowiednio
20
marek:
zbadaj ograniczoność ciągu:
5
Aga:
Pokaż, że równanie x + y
√
3
=
√
4+
√
3
nie ma rozwiązań (x;y) w zbiorze liczb wymiernych.
6
MarcoPolo:
Proszę czy ktoś może sprawdzić całkę ...
6
kuba:
witam, prosze o pomoc w policzeniu ciągu
2
Krzysiek :
Obliczyć granicę ciągów: a)
4
√
(e
x
)+1
−
4
√
(e
x
)−1
7
Kmicic:
Może mi ktoś powiedzieć jaka jest różnica między: analizą matematyczną 1 A
9
monika:
((x+1)/(x−1))
2
mam z tego pochodna poliiczyc i moje pytanie brzmi czy ta 2 z potegi moge sobie wyrzucic przed pochodna policzyc pochodna z (x+1)/(x−1) i potem razy 2
?
12
MarcoPolo:
1
−y
2
zad. Sprawdź czy funkcja f(x,y)=
* e
{−y
2
}{4x} ( e do
)
√
x
4x
spełnia równanie fyy − fx = 0
12
Turgon16:
Zbadać zbieżność szeregu
n+1
∑n=1 do
∞
(−1)
n
n
3
+(−1)do (n+1)
10
KtośekKtośowaty :D:
Wartość funkcji f określonej wzorem f(x)=−x+3 są większe dla argumentów należących do przedziału:
3
Klaudia18:
Proszę o sprawdzenie granicy...
8
Marcin:
2πrl − na co to jest wzór, bo ja zapomniałem
?
3
asasa:
Jakie ma elementy zbiór (N,{N}) . Z góry dzięki za odpowiedź
2
xox:
Narysuj prosta przechodzącą przez początek układu i nachylenia do osi OX pod kątem alfa wiedząc ze sin alfa to 2/3
2
xyz:
Hej. Mam problem z jednym podpunktem w zadaniu dotyczącym funkcji wymiernych. Jest to zadanie z wartością bezwzględną. Nie wiem jak rozpisać zależności tak, żeby stworzyć dobry wykres do
11
pola:
Wyznaczyć liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m: 4
|x|
+(m+1)2
|x|+1
=5−m
2
z niewiadomą x. Bardzo proszę o pomoc
7
Seebcio:
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=
√
−x
4
+3x
2
+2x
3
ania:
Wiedząc, że funkcja f określona jest wzorem
12
karol:
wyznacz asymptoty funkcji f(x) = x ln(
1
x
+ e) zaczynam od dziedziny, na pewno x≠0, ale nie wiem zbytnio jak policzyć nierówność
3
Nieścisły człowiek:
Zad.1 Jeżeli wykres funkcji f określonej wzorem f(x)=(x−2)
2
przesuniemy o dwie jednostki w prawo wzdłuż osi, to otrzymamy wykres funkcji g określonej wzorem ?
4
jerey:
moglby mi ktos wyprowadzic wzor na ilosc przekątnych w wielokącie?
11
PoprostuAdam:
Zad.1 Funkcja f określona wzorem f(x) = { −2x+ gdy −5≤x<1
5
Dawi:
Oblicz ekstrema i zbadaj monotoniczność funkcji: lnx
2
+x
3
karol:
wyznacz dziedzinę funkcji (posłuż się wzorem na zamianę podstaw logarytmów)
0
jwrhfd:
CHemia
2
qu:
oblicz pole koła wpisanego w romb o boku długości 5 cm, wiedząc , że suma długości jego przekątnych jest równa 14 cm
20
student:
ALGEBRA STUDIA, postać parametryczna proszę o pomoc w zadaniu
:
2
:::rysunek::: Rysunek przedstawia fragment wykresu funkcji liniowej f określonej wzorem f(x)=ax+b. Na
19
:::rysunek::: Na rysunku przedstawiono wykres funkcji f określonej dla x ∊ <−6,6>. Liczba miejsc zerowych
4
Licealistka :
Proszę bardzo o pomoc .... 1.Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny .Suma tych liczb jest równa 12. Oblicz drugi wyraz tego
1
Aga:
W trójkącie różnobocznym ABC dwusieczne kąta ABC i BAC przecinają się w punkcie O należącym do odcinka MN równoległego do boku BC i takiego, że punkt M należy do AB i punkt N należy do AC.
0
Marcin:
Tak na poprawę humoru
https://www.youtube.com/watch?v=BTOeuH-iEJ8
3
Blue:
Dany jest okrąg o równaniu x
2
+y
2
=16 i okrąg, którego średnicą jest odcinek o końcach A=(0,4) i B=(4,0). Oblicz pola kół ograniczonych przez te okręgi i pole części wspólnej tych kół.
2
natalia:
Udowodnić, że dla każdej liczby pierwszej p>3 liczba 3
p
−4
p
+1 jest podzielna przez 13. Bardzo proszę o pomoc.
19
Magda:
y'''+4y''+4y'=0
3
zadanko:
Witam! Proszę o pomoc/wyliczenie zadań, które pozbawiły mnie zaliczenia:
5
zadanie:
Zadanie: oblicz całkę: ∫
2x
√
1−4
x
dx
4
Radek:
jak rozwiązać takie rówanie
5
potrzebujący:
Korzystając z definicji pochodnej wyprowadzić wzór na pochodną funkcji f(x)=sinx. Nie mam pojęcia jak to robić.
5
student:
ALGEBRA STUDIA, postać parametryczna
1
ABBBY:
z1 Sześcian, którego krawędź ma długość 1 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź
8
Piotr:
Na ile sposobów można ustawić w kolejce 5 dziewcząt i 3 chłopców, jeżeli dziewczęta stoją przed chłopcami?
2
Paulina:
Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12} wybieramy losowo jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że będzie to liczba podzielna przez 3.
22
Marcin:
Prosiłbym o podanie kilku równań trygonometrycznych, jakie mogą pojawić się na maturze rozszerzonej i w miarę możliwości o sprawdzenie moich wyników.
2
Alien:
Ile jest wszystkich par (x,y), gdzie x ∊ A i y ∊ B ? a) A={3,6,9,12}, B={−10,−5,0,5,10,15,20}
2
kama:
:::rysunek::: a) Oblicz wartosci wyrazenia f(−3)−2f(7).
3
xox:
dany jest trojkat prostokatny abc gdzie c jest wierzcholkiem kata prostego, dl boku ac wynosi 48 zas sin kata bac=0,2. oblicz pole kola opisanego na tym trojkacie
4
Blue:
Dwa okregi o srodkach O=(0,0) i A=(11,0) sa styczne zewnetrznie. okrag o srodku B=(8,0) jest styczny do tych dwoch okregow wewnetrznie. oblicz promienie okregow.
8
Kamil:
Wierzchołki trójkatą prostokątnego równoramiennego leżą na okręgu o promieniu 5cm.Oblicz pole i obwód tego trójkąta
13
Jack :
Skonstruuj równoległobok,który nie jest prostokątem i w któtym wysokości mają 3 cm i 4 cm.
3
Bart:
Oblicz sumę współczynników wielomianu W(x)=(x
3
+2x−1)
5
. Jak można jakieś rozpisanie i wyjaśnienie.
0
Ula:
Losujemy dwa razy bez zwracania po jednej kuli z urny, w której znajdują się cztery kule oznaczone odpowiednio liczbami: 2,5,6,8. Wypisz wyniki sprzyjające zdarzeniom:
11
Antoni:
Witam. Mam obliczyć (za pomocą różniczki) przybliżoną wartość Sin3 , nie za bardzo wiem co znaczy ten
1
qu:
Romb o kącie ostrym 60 stopni obraca się wokół boku. Oblicz pole powierzchni i objętość otrzymanej bryły wiedząc, że długość boku rombu jest równa a
1
Dominik:
Cześć. Wiem, że to nie to forum, ale zapytam. jestem absolwentem technikum i chcę w tym roku poprawić mature z matmy i nie wiem czy mogę jeszcze złożyć deklarację
orientuje się ktoś
1
Paula:
Ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych, w których zapisie nie występują cyfry 0 i 1 oraz żadna cyfra się nie powtarza?
1
Anna:
mógłby mi ktoś powiedzieć jaki powinien być wynik? bo nie jestem pewna jak to powinno być.. lim(x→
∞
)x
3
e
5x
oraz lim(x→ −
∞
)x
3
x
3
e
5x
0
Sebasthisss95:
Konstruktor stworzył projekt, w którym maszt radiowy o wysokości 30 m ma być wspierany dwiema linami jednakowej długości łączącymi wierzchołek masztu z ziemią pod kątem 55 stopni. Oblicz,
2
Daaaagusss pilne!:
Odleglość środka okręgu opisanego na trójkącie ABC od boku AB wynosi 2cm. Kąt ABC ma miarę 60 stopni. Zbuduj trójkąt, wiedząc że:
3
Rocky12:
Ciąg arytmetyczny a2=1 a4=9 wyznacz a3
6
Aga:
Należy dowieść, że:
√
3−
√
8
+
√
5−
√
24
+
√
7−
√
48
= 1
7
Piotr 10:
:::rysunek::: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy a i wysokości 2a. Ostrosłup
2
Sebasthisss95:
Proszę pilnie o pomoc... treść pierwszegoi zadania Rozwiąż równanie 9x=9+3x
√
7
. Wynik przedstaw w postaci k+m
√
7
gdzie k,m∊W
0
MALINKA:
0=x−2arctgx
1
52:
Wykaże, że układ ma dokładnie 2 rozwiązania.
3
klaudik18:
Jeżeli do liczby dwucyfrowej dodamy cyfrę jedności, to otrzymamy 38. Jeżeli w tej liczbie przestawimy cyfry i od otrzymanej liczby odejmiemy sumę jej cyfr, to otrzymamy 36. Znajdź tę
9
stevcio:
log.o podstawie2 z x=3log.podst.2 z 2−log.podst.2 z 6 to
35
Matematyczka:
Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak się zabrać w ogóle do tego typu zadań? Nie rozumiem o co w nich chodzi...
4
asia:
Wykazać: (1/x)−(1/y)+(1/z)≥1/(x−y+z) dla liczb dodatnich x, y, z takich, że x≤y≤z
0
ma:
oblicz granice przy n−−−>niesk. log
3
n
5
/log
27
n
2
stevcio:
niech a będzie zbiorem liczb rzeczywistych większych od 3.B−zbior licz rzeczywistych nie wiekszych od 5, wowczas AnB=?
61
zawodus:
Rozwiąż nierówność: (3−x)
3x−5
3−x
<1
11
stevcio:
|4x−16|
dla x<4 wyrażenie
jest równe
6x−24
18
nika :
f(x) =k{x+3 dla x≤ −2 k{1 − x
2
dla > −2
13
Zośka:
posługując się definicją funkcji monotonicznej zbadać monotoniczność funkcji:
1
M@ti:
Parę przykładów z równań wykładniczych:
0
Azazello:
f: ℕxℕ→ℕ f(<n,k>)=n+k+1 sprawdzić, czy jest "1−1" "na". Wyznaczyć f(ℕx{ℕ}) i f
−1
(2ℕ)
4
52:
Czy wykazanie że dany wielomian ma cztery różne pierwiastki sprowadza się do obliczenie tych pierwiastków, po czym napisania że x
1
≠x
2
≠x
3
≠x
4
?
6
piotrek:
Nie mam pojęcia jak zabrać się do takiego zadania. Dodam, że znalazłem je i nie wiem nawet czy takie obowiązuje na nowej maturze oto ono
5
milena :
x
2
− 4
x − 1
dziedziną wyrażenia jaka jest suma przedziałów
1
Me:
:::rysunek::: Ponawiam pytanie, bo w odpowiedzi dostałam rozwiązanie na równoległobok, nie trapez
4
Me:
W trapezie ABCD, w którym AD || BC, zachodzą równości |AB|=|BC|, |AC|=|CD| oraz |BC|+|CD|=|AD| Wyznacz kąty tego trapezu.
5
zunia:
Oblicz dziedzinę tej funkcji: x
2
*
−6 +
√
3
4
+ 3x
0
Karolina:
Okrąg o jakimś środku S i jakimś promieniu przecina oś OX w punktach A i B. Odcięta punktu A jest mniejsza od odcietej punktu B . Odcinek A'B' jest obrazem odcinka AB w jedno. o skali k =
2
Margletka:
Margletka: na podstawie definicji zbadać monotoniczność funkcji:
2
Margletka:
na podstawie definicji zbadać monotoniczność funkcji:
2
malinaxo:
Rozłóż na czynniki wielomiany a) W(x)= x
3
− 0,5x
2
+ 1,5
4
jerey:
100
1
/
2
+
l
o
g
4
√
9
= (10
2
)
1
/
2
l
o
g
4
√
9
= 10
1
+
l
o
g
4
√
9
=?
7
Kinga:
W tabeli podano niektóre dane graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego, Uzupełnij tabele i zapisz obliczenia.
8
mario:
4
4
*(
1
8
)
2
jest równe
6
jerey:
jednym z pierwiastkow rownania x
3
+2x
2
−3x+a=0 jest liczba 1. najmniejszy pierwiastek tego równania to?
12
Mikolaj:
√
6
− 2
√
5
+
√
14
− 6
√
5
4
mika:
buty kosztowały 50zl a po obnizce ich cena wyniosła 40zl . o ile procent obnizono cene butow?
5
mala:
oblicz rzad macierzy [a 1 0 −1] [1 0 −1 −a]
12
Ola:
36
l
o
g
5
6
−
1
/
4
8
Martaaa:
W koszyku jest 36 owoców. Gruszek jest dwa razy więcej niż jabłek, a śliwek o cztery mniej niż gruszek. Z koszyka wyjmujemy losowo jeden z owoców. Oblicz prawdopodobieństwo
3
Luna:
O zdarzeniach losowych A i B zawartych w Ω wiadomo, ze P(A') = 1/4 , P(A U B)=0,8 i P=(A ∩B)=1/2. Wtedy a) P(B')=0,55 b) P(B')=0,45 c)P(B')=0,35 D) P(B')=0,65
1
Luna:
Dany jest trojkat o bokach 4 cm i 6 cm oraz kacie α=30 zawartym miedzy danymi bokami. POle tego trojkata wynosi
5
Ola:
Udowodnić: Ix+yI≤IxI+IyI
2
Rocky12:
Wyznacz 5 pierwszych wyrazow ciagu arytmetycznego a1=−2 r=5
5
mika:
x
3
+5x
2
−2x−10≥0
6
Agnieszka:
Wiedząc, że x −
1
x
= 4, oblicz x
4
+
1
x
4
, (x≠U)
8
zzzzzzz:
2xlnx
lim x−> 1
(x−1) cosx
11
lebulaj:
lim x−−−>0 ctg5x/ctgx
0
Ally:
Chemia Proszę o sprawdzenie
1
Grr:
Rzucamy 2 razy sześcienną kostką, w której na jednej ściance jest liczba 1, zaś na pozostałych liczba 2. Jakie jest prawdopodobieństwo, że obie wyrzucone na kostce liczby są takie same?
6
xxx:
sinα =
3
4
cosα = ?
7
Grr:
Rzucamy trzema monetami. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wypadnie tylko jeden orzeł ?
2
halo:
Rozloz wielomian na czynniki:
3
Luna:
Liczba log
3
36 jest rowna : a) log
3
4+2 b) log
3
30 + 2 c) log
3
24 + log
3
12 d) (log
3
2) * (log
3
18)
1
Luna:
Wartosc wyrazenia : (3x−6)[ (
√
2
+ x)
3
+ (2x−
√
3
)(2x +
√
3
)] + (1+x)
3
dla x=2 wynosi : a) 4 b) 15+
√
3
c) 27 d) 4(13+
√
6
)
2
Miłosz:
Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny. Gdy do drugiej dodamy 5 a do trzeciej dodamy 18 to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz te liczby, jeśli wiadomo, że ich suma jest równa 33.
1
Misio:
Wyznacz 3 pozatkowe wyrazy ciagu podanego wzorem rekurencyjnym a1+2 an+1=a2+4
2
Mikolaj:
(
3
4
)
x−1
(
4
3
)
1
x
= u{9}{16
5
Sebasthisss95:
Witajcie ! mam takie zadanie.. Dany jest ciąg geometryczny :−3, 15, −45. Wyznacz ogólny wyraz tego ciągu. Nie mam pojęcia jak to "ugryźć"
pomożecie?
7
Antek:
LIMIT
6
Lav:
Czy jeśli chce sformułować pełne twierdzenie o nierówności między średnimi to wystarczy ze tylko podam nierówność cauchego?
2
xoxo:
Zadanie z szeregu geometrycznego, wiem, ze trzeba zastosować wzor na sume szeregu i umiem robic to jak szereg sklada sie z liczb, ale nie wiem jak zrobic dla f. trygonometrycznych, dlatego
5
zzzzzzz:
f(x) =
x
3
+
3
x
2
Agu:
Hej
Mam problem z zadaniem. Oto ono:
1
Zuzia:
n−1
Wyznacz 4 i 10 wyraz ciągu: an=
n
2
1
Rocky12:
wyznacz 5początkowych wyrazow ciagu podanego wzorem a=(−1)
n
+4
15
M:
y'''+4y''+4y'=0 wynik wynosi : C1+C2xe
−
2
x
+C3x
2
e
−
2
x
2
figlarz:
Wyznacz ciąg geometryczny (a
n
), jesli :
5
a
2
=
12
2
a
3
=
15
1
anka:
Zbiornik na ropę naftową ma kształt walca, którego objętość wynosi 1 metr sześcienny. Pole powierzchni tego zbiornika jest równe S.
5
Avi:
e
x
−e
−
x
Oblicz stosując regułę de L' Hospitala: lim x→0
sinxcosx
3
stiudent08:
Witam. Proszę o pomoc, w rozwiązaniu zadania.
6
kamila3e:
Pomocy
30
milosz:
dany jest ciąg geometryczny w którym a1=15 ,a3=27
9
MałaMi:
Oblicz wysokość drzewa wiedząc, że rzuca ono cień długości 12 cm, natomiast sam pień drzewa o wysokości 1,8m rzuca cień długości 3m (przyjmujemy, że promienie słoneczne są równoległe).
6
5-latek:
Czesc
Godzio
ma takie pytanie do Ciebie . czy znasz moze ksiazki ewentualnie cos innego gdzie sa
4
jula:
W trójkącie prostokątnym sin(90stopni−alfa)=7/12. Odlicz sin alfa
7
Miłosz:
zbadaj czy ciąg o wyrazie ogónym ( 1)n
8
Staszek:
Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi:
3
nick:
∫
x
2
−1
x−1
dx jak się za to zabrać? można skrócić ten kwadrat z licznika i x z mianownika? wynik powinien wyjść niby
1
2
x
2
+x+c w sumie to by było jasne wszystko oprócz tego "+x".
2
kulka:
Częstość fali infradźwiękowej w wodzie wynosi 1,5Hz. Odpowiadająca jej długość(m) to...
5
pat:
Udowodnić, że suma wszystkich pierwiastków stopnia n z dowolnej liczby zespolonej równa jest 0.
6
zawodus:
Dla jakich liczb a∊C dwa różne pierwiastki równania (a−1)x
2
−(a
2
+1)x+a
2
+a
1
Majkel:
Wysokosc CD trojkata ABC ma dlugosc 6 i dzieli bok AB na odcinki, z ktorych krotszy ma dlugosc 2. Kat ACD ma maire dwa razy mniejsza od miary kata DCB.Oblicz obwod trojkata
2
marek:
stosunek obwodów 2 sześciokątów foremnych jest równy 0,6 a suma ich pól wynosi68cm kwadratowych oblicz pole większego sześciokąta
2
matma:
:::rysunek::: Oblicz miary kątów trójkąta ABC oraz miary dwóch kątów (∠A i ∠D) trójkąta ADB, wykorzystując
63
Mikolaj:
Rozwiąż równanie sin(x+ π 6)cosx +sin x cos(x− π 6)= 1/2 x∊<0,2π >
1
blan:
Mam pytanie jest ktoś dobry w satytstyce(czyli test chi kwadrat ? )
1
^Bartek^:
Jakub tu jest i usuwa tematy
11
^Bartek^:
Cześć, wczoraj w nocy siedziałem i myślałem nad sumą liczb naturalnych dodatnich . I kiedy zacząłem tak o tym myśleć to w końcu wyznaczyłem wzór na sumę liczb całkowitych z
24
patixp:
Jak zrobić taki przykład (proszę o wytłumaczenie krok po kroku): sin
2
310stopni + cos
2
310stopni =
6
*:
:::rysunek::: Udowodnij, że suma pól zacienionych trójkątów jest równa polu zacienionego prostokąta:
17
Ania:
Proszę o pomoc nie umiem NWW (5,6,9,14) to do gimnazjum także (rozkład na kresce ) ale nie umiem dla czterech cyfr (pomocy )
4
Laik:
Funkcja odwrotna
8
Justa:
Witajcie !
7
QWERTY:
Proszę o pomoc przy liczeniu punktu różniczkowalności funkcji, ponizej zadanie: https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/t1/q71/1743747_633960866661109_937824859_n.jpg
6
monaa:
Liczba e jest zdefiniowana jako granica lim n→
∞
(1+1/n)
n
, udowodnij, że lim x→
∞
(1+1/x)
x
= e .
2
Przemek:
Oblicz: a) (1+2√3)²−(√3−2)²+(1−√7)(1+√7)=2
1
zdzieniu:
oblicz granicę funkcji x
x
przy x dążącym prawostronnie (+) do zera
3
Meagi96:
Wskaż wzór funkcji f, która ma tylko jedno miejsce zerowe.
0
Kaska:
zad. 1 Dane są dwa okręgi. Jeden z nich ma środek w punkcie A(−4,3) i promieniu 6, a drugi ma środek w
1
Ewa:
:::rysunek::: Udowodnij, że pole obszaru zacieniowanego jest równe polu obszaru niezacieniowanego
2
xxx:
wykaż że jeżeli ciągi (an) jest arytmetyczny to również ciągiem arytmetycznym jest ciąg (cn), określony wzorem:
3
jula:
jedno ramie kata zawiera sie w dodatniej czesci osi ox, drugie ramie przechodzi przez punkt (4,7). Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kata alfa
7
matma:
W trapezie ABCD, AB||CD, mamy dane: |AB| = 12 cm, |CD| = 7 cm, |AD| = 8cm. O ile należy wydłużyć ramię AD, aby przecięło się z przedłużeniem ramienia BC?
1
zunia:
:::rysunek::: Okno ma kształt prostokąta zakończonego na górze trójkątem równobocznym. Obwód okna wynosi 6 m.
11
abcx:
Dacie wskazówkę do tych przykładów? 1) lim(x→π
−
) (sinx)
π−x
17
Radek:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których wartość bezwzględna różnicy pierwiastków
5
IZZKA:
jedno małe pytanie miałam obliczyć długości boków prostokąta i już wszystko obliczyłam tylko że wyszło mi że b=4
√
3
−4. drugi bok czyli a= 8−b. I teraz mam to podstawiać i wychodzi mi
0
Piotr:
proszę o pomoc, jak obliczyć: S (3x−1)/ ( 1−x
2
) dx, po przekształceniach wyszło mi = 3S x/1−x
2
dx − S1/ 1−x
2
dx i nie
11
a100_a:
rozwiaz nierownosc x
2
+ 4
√
2x
≤ 2 jak to rozwiazac
1
matma:
Wyznacz miary kątów AOB i BOC, wiedząc że, /kąt AOB/+/kąt BOC/=225 stopni i przedłużenie półprostej OA dzieli kąt BOC w stosunku 1:3. Rozpatrz dwa przypadki.
4
Damian:
Witam, rozwiązałem już wszystkie możliwe arkusze rozszerzone z CKE, operon,gazeta wyborcza, oke poznan itd.. w sumie około 50 arkuszy i nie wiem co mam dalej robić, skąd brać jeszcze jakieś
8
matma:
Miara kąta utworzonego przez dwa promienie okręgu wynosi 130◯. Oblicz miarę kąta, który tworzą styczne poprowadzone przez końce tych promieni.
19
zawodus:
Rozwiąż podany układ równań: { y
x
2
+x+2
=1
3
krzysiek:
Narysuj na układzie. x−y
2
=> x
2
+y
2
≤2
2
Alek:
W ubiegłym roku cena podręcznika była o 120% wyższa od ceny ćwiczeń. Obecnie za podręcznik trzeba zapłacić o 8% więcej, a za ćwiczenia o 3,2% więcej niż rok temu. Oblicz o ile procent
29
blam:
proszę o pomoc w wyznaczeniu wzoru ogólnego monotonicznego ciągu geometrycznego
1
A90090:
mam podać przykład funkcji jak to zrobić
11
Miłosz:
zbadaj czy ciąg o wyrazie ogólnym 5−3n
81
bezendu:
Pomoże ktoś zrozumieć te bryły od podstaw ?
4
MałaMi:
Kąt o wierzchołku O przecięto dwiema prostymi równoległymi AB i CD. Oblicz IODI i ICDI jeśli IOAI = 10 cm, IACI = 5cm, IOBI = 6cm i IABI = 4cm.
7
bobas :
wyznacz sumę wszystkich liczb naturalnych dwu cyfrowych podzielonych przez 3
10
ONN:
znajdź wzór funkcji liniowej przechodzącej przez punkty : A = ( 5 , −
1
2
) , B = ( − 2, 3 )
4
Miłosz:
trzeci wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 15 a pietnasty jest tego ciągu równy −9
6
jerey:
suma miar kątów wewnętrznych wielokąta wypukłego jest równa 1440st. Ile wierzchołow ma ten wielokąt
61
Radek:
Pani Milu jest Pani na forum ?
2
aaagaaa:
:::rysunek::: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny ABCDS o podstawie ABCD . W trójkącie równoramiennym
3
Piotr 10:
:::rysunek::: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Krawędź podstawy ostrosłupa ma długość a. Ściana
2
roland:
Proszę o pomoc w tych 2 przykładach.
x
n
1. Z reguły l’Hospitala policz lim x→
∞
e
x
2.Oblicz pochodne niewłaściwe w punkcie x0 funkcji:
√
x−2
x0=2
4
czarnamagia:
−1/( 1 − 1/x)
1
Asia:
Oblicz wiek znaleziska w którym zmierzona zawartość izotopu 14C jest mniejsza od zawartości początkowej o : a) 20% b) 80%
1
karolina:
Bardzo proszę o POMOC, Błagam wręcz: znaleźć punkty przegięcia oraz przedzialy wkleslosci i wypuklosci funkcji:
5
zawodus:
Tym razem zadanie dowodowe: Wykaż, że jeżeli boki trójkąta prostokątnego tworzą ciąg geometryczny, to co najmniej dwie z
8
aloon:
oblicz miejsce zerowe funkcji y= −
1
4
x+2
4
Paweł:
2
2,96
2
Damian:
Dany jest romb którego kąt ostry równy jest sinα = 1/7 jak będzie wartość kąta rozwartego ?
7
Magda:
Mam problem z tym układem równań:
0
jerey:
x
2
+y
2
wykaż ,ze jesli 0<y<x oraz xy = 1 to
≥2
√
2
x−y
jezeli z warunku mam x.y to moge mnozyc przez mianownik bo wyrazenie jest zawsze dodatnie zamiast podnosc obustronnie do kwadratu zatem:
0
rafał:
lim x−>0 x/arctgx=?
1
kkk:
Pochodna dystrybuanty
1
ja:
Pomocy ln(1/x
2
)<2
archiwum 1229,