Oblicz granicę
zzzzzzz: | | 2xlnx | |
lim x−> 1 |
| |
| | (x−1) cosx | |
31 sty 11:58
J: Reguła de'Hospitala
31 sty 12:01
zzzzzzz: a jakiś wzór ?
31 sty 12:02
stjudent: | | 2*lnx+2 | | 2 | |
lim |
| = |
| =0 |
| | cosx−sinx*(x−1) | | 0 | |
31 sty 12:04
zzzzzzz: dzięki
31 sty 12:06
31 sty 12:08
stjudent: oczywiście nieskończoność, przepraszam za błąd
31 sty 13:53
wredulus_pospolitus:
zacznijmy od tego, że:
| | 2 | |
więc |
| nie wiadomo do czego dąży (i czy w ogóle dąży  ) |
| | 0 | |
po drugie ... skoro x−>1 ... to niby dlaczego cosx − (sinx)*(x−1) = 0
31 sty 13:56
wredulus_pospolitus:
przecież to jest:
cos1 (czyli ≈0,99996) − 0 ≈ 0,99996
31 sty 13:58