2 przyklady, pomoc
roland: Proszę o pomoc w tych 2 przykładach.
| | xn | |
1. Z reguły l’Hospitala policz lim x→∞ |
| |
| | ex | |
2.Oblicz pochodne niewłaściwe w punkcie x0 funkcji:
√x−2 x0=2
30 sty 20:03
wredulus_pospolitus:
1) masz podane z czego masz skorzystać ... więc w czym problem

2) no to liczysz pochodne (jednostronne) z definicji −−− liczysz pochodną z definicji ale jako
dwie osobne granice jednostronne
30 sty 20:37
wredulus_pospolitus:
tfu .... co ja piszę ... jaka znów pochodna niewłaściwa ... przecież w x0=2 funkcja f(x) =
√x−2 nie ma pochodnej (co wynika z twierdzenia pochodnej)
30 sty 20:39