zadanko
stevcio: | | |4x−16| | |
dla x<4 wyrażenie |
| jest równe |
| | 6x−24 | |
23
−
23
4
−4
31 sty 16:24
wredulus:
I w czym problem ?
31 sty 16:25
...:
| | −4x+16 | | −4(x−4) | |
w tym przedziale ... = |
| = |
| = |
| | 6x−24 | | 6(x−4) | |
31 sty 16:28
stevcio: jak sie to tego zarbrac?
31 sty 16:28
stevcio: a z ta wartoscia bezwzgledna nie jest tak, ze bedzie
4x−16
i
−4x+16 ?
31 sty 16:29
MathGym: podstawiasz za x liczbę <4 i sprawdzasz jaki ma znak + czy −
Jak ma znak + to opuszczasz wartość bezwzględną, jak − to opuszczasz i zmieniasz znaki na
przeciwne
31 sty 16:30
stevcio: aha, podwstawilem 3 za x i wyszło −23 , dla kazdej x<4
to wystarczy?
31 sty 16:33
MathGym: nie podstawiasz za x np. 3 i widzisz, że 4*3−16<0 zatem przyjmuje znak −
a więc licznik |4x−16| zapisujesz jako −4x+16 i potem masz juz bez wartości bezwzględnej
31 sty 16:35
stevcio: | −4x+16 | |
| co z tym zrobic? |
| 6x−24 | |
31 sty 16:38
MathGym: zobacz na post od ...: o 16:28 tam masz zapisane co z tym zrobić
31 sty 16:40
stevcio: (x−4) sie skroci i zostanie −23 tak?
31 sty 16:48
MathGym: brawo
31 sty 17:07