układ równań
zawodus: Rozwiąż podany układ równań:
{ yx2+x+2=1
{ x+y=3
30 sty 20:14
ICSP: i gdzie jest problem ?
30 sty 20:19
Piotr 10: To zapewne zadanie dla ''maturzystów''
30 sty 20:20
zawodus: Dokładnie
30 sty 20:24
ICSP: :(
30 sty 20:24
zawodus: ICSP daj im się wykazać

ty już to umiesz.
30 sty 20:30
Piotr 10:
30 sty 20:32
zawodus: Piotr rozumiem, że znasz rozwiązanie?
30 sty 20:45
Piotr 10: Czekaj, bo kurczę robiłem zadanie z brył i było mega obliczeń. Już liczę te zadanie
30 sty 20:46
th: To ma rozwiazanie
30 sty 20:46
Marcin: y=1, lub x
2+x+2−0? ew. jedno i drugie
30 sty 20:47
th: To ma rozwiazanie
30 sty 20:47
zawodus: To ma rozwiązanie.
Marcin podaj wszystkie rozwiązania.
30 sty 20:50
th: x=2 y=1
x=4 y=−1
30 sty 20:50
Piotr 10: x+y=3
x=3−y
y9−6y+y2+3−y+2=1
yy2−7y+14=1
I przypadek
y2−7y+14=0
Δ=49−56=−7 < 0 ( brak m0}
II przypadek
y=1
wtedy w wykładniku potęgi mam
12−7*1+14=1−7+14=−6+14=8
Zgadza się wykładnik będzie parzysty
III przypadek
y=−1
wtedy w wykładniku potęgi mam
(−1)2+7+14=22
Zgadza się wykładnik parzysty
Więc y=1 lub y=−1
x=2 lub x=4
ODP: (x;y) ⇔ (1;2) v (−1;4)
30 sty 20:50
zawodus: To nie wszystkie rozwiązania.
30 sty 21:20
Piotr 10: Możesz pokazać jakie jeszcze są, bo mi wydaję się, że wszystkie przypadki wypisałem ?
30 sty 21:22
zawodus: Jest dobrze

chciałem sprawdzić, czy wierzysz w to co piszesz

Dodałem kolejne ciekawe zadanie z nierówności. Zapraszam.
30 sty 21:27
30 sty 21:28
zawodus: To też, ale pojawiło się nowe.
30 sty 21:39