Całki,obszar ograniczony
Staszek: Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi:
y=x2, y=(x−2)2, y=4
Nie wiem wogóle jak się za to zabrać czy ktoś może mi powiedzieć co mam po kolei zrobić ?
31 sty 09:13
wredulus_pospolitus:
1) rysujesz układ współrzędnych
2) rysujesz te trzy funkcje w układzie współrzędnych z pkt (1)
3) wyznaczasz (algebraicznie) punkty przecięć funkcji narysowanych w pkt (2)
4) zapisujesz całkę oznaczoną z badanego obszaru w granicach wyznaczonych w pkt (3)
5) obliczasz całkę oznaczoną zapisaną w pkt (4)
6) piszesz wynik
31 sty 09:16
MQ: Otrzymany obszar jest symetryczny wzgl. x=1, więc można sobie obliczenia mocno uprościć, jak
się pomyśli.
31 sty 09:27
Staszek: MQ widzę na wykresie o czym mówisz

Wiem że pytanie na poziomie podstawówki ale o co chodzi w pkt. 3 "wyznaczasz (algebraicznie)
punkty przecięć funkcji narysowanych w pkt (2)" jak to zrobić ?
31 sty 09:32
wredulus_pospolitus:

A: (x−2)
2 = y = 4 −> (x−2)
2 = 4
B: x
2 = y = 4 −> x
2=4
C: x
2 = y = (x−2)
2 −> x
2 = x
2−4x+4 −> x = ...
31 sty 09:41
Staszek: wredulus
pospolitus jesteś wielki !

Wszystko już wiem ! Dziękuje wam bardzo !
31 sty 09:43
5-latek:

Z rysunku widac ze te dwie parabole beda mialy 1 punkt przeciecia
to x
2=(x−2)
2
x
2=x
2−4x+4
x
2−x
2+4x−4=0
4x−4=0 to x=1 i y=x
2 to y=1
Punkty przecicia paraboli y=x
2 i y=4 to x
2=4 to x= ... i x= .....
To samo (x−2)
2=4 i wyznacz z tego punkty przeciecia
Dalej juz nie pomoge
31 sty 09:44
5-latek: Czesc Artur

Nie widzialem Twojego wpisu .
31 sty 09:45
Staszek: 5−latek dziękuje również za twój wpis
31 sty 09:48