mat
piotrek: Nie mam pojęcia jak zabrać się do takiego zadania. Dodam, że znalazłem je i nie wiem nawet czy
takie obowiązuje na nowej maturze oto ono
| | 22x−2x | |
Dana jest funkcja f(x) = |
| wyznacz wszystkie wartości t dla których |
| | 22x+2x | |
równanie f(t) = t ma rozwiązanie
| | 2x−1 | |
Mogę je przekształcić do postaci f(x) = |
| , ale nie wiem czy to coś da.. |
| | 2x+1 | |
31 sty 16:14
wredulus:
(a−1)/(a+1) = 1 − 2/(a+1)
31 sty 16:18
MathGym: policz granice w −∞ i +∞ są odpowiednio −1 i 1 zatem t∊(−1, 1)
31 sty 16:20
piotrek: wredulus: a skąd ten wzór?
MatGym: nie umiem liczyć granic − nie brałem tego
31 sty 16:21
wredulus:
Licznik : a−1 = a+1 −2
Rozdzielasz na dwa ulamki ... jeden z nich =1 ... i zostaje to co napisale
31 sty 16:24
piotrek: OK załapałem, dziękuję za pomoc
31 sty 16:26
piotrek: | | 2 | |
więc mam 1− |
| i co dalej z tym |
| | 2x+1 | |
31 sty 16:28