Ekstremum i monotoniczność
Dawi: Oblicz ekstrema i zbadaj monotoniczność funkcji: lnx2+x
Obliczam pochodną:
f'(x)= 2lnxx + 1
Przyrównuję do zera i tutaj nie jestem pewien co dalej:
f'(x)=0 ⇔ 2lnxx + 1 = 0
2lnx+xx = 0
2lnx + x = 0
Mógłby ktoś dopisać resztę?
31 sty 18:04
PW: Oj coś mi się zdaje, że pochodna źle obliczona.
lnx2 to nie jest (lnx)2
31 sty 19:34
31 sty 19:52
PW: No to ja się innej analizy uczyłem.
31 sty 19:56
Jędruś: (lnx2+x)' = 2x/|x2| +1 = 2x/x2 +1 = 2/x + 1 D=R − {0}
2/x + 1>0 ⇔ 2+x / x > 0 ⇔ (x+2)x >0 x∊(−∞,−2)∪(0,+∞) w tych przedziałach rosnąca
2/x + 1<0 ⇔ x∊(−2,0) malejąca
2/x + 1 = 0 ⇔ x=−2
czyli dla x=0 masz maximum do obliczenia
x=0 asymptota pionowa
resztę oblicz
31 sty 21:14
Dawi: Teraz widzę swój głupi błąd... Dziękuje wszystkim za odpowiedzi dalej sobie poradzę
31 sty 21:37