algebra
student: ALGEBRA STUDIA, postać parametryczna proszę o pomoc w zadaniu

:
Wyznacz odległosc punktu P = (1, 2, 3) od płaszczyzny pi zadanej w postaci parametrycznej:
{x = 1 + s + t
{y = 2 − 2s + t
{z = s − t
s, t ∊2 R
31 sty 19:56
student: s,t∊R
31 sty 19:58
Krzysiek: π: (x,y,z)=(1,2,0)+us+vt
policz iloczyn wektorowy wektorów 'u' i 'v' a otrzymasz wektor normalny do szukanej
płaszczyzny. Korzystasz z gotowego wzoru albo wyznaczasz równanie prostej prostopadłej do π i
przechodzącej przez punkt P a następnie wyznaczasz punkt wspólny prostej i płaszczyzny.
31 sty 20:04
student: wiem, że trzeba doprowadzić do równania do postaci normalnej ax + by + cz + d = 0
nie wiem czy dobrze, ale mnożę [1,−2,1]*[1,1,1] wychodzi mi [−3,0,3] co dalej tym sposobem?
można po postaci normalnej rugować t,s, ale na czym to rugowanie polega? proszę o pomoc
31 sty 20:05
student: ok wektor policzyłem wyszło [1,−2,1]*[1,1,1]=[−3,0,3] dobrze?
31 sty 20:06
Krzysiek: powinno być: [1,−2,1]x[1,1,−1]
31 sty 20:10
student: tak
31 sty 20:10
student: tak zrobilem trzeba wyznacznik i j k poźniej [coś, −coś, coś] i wynik
31 sty 20:11
student: x = 1 + s + t
y = 2 − 2s + t
z = s + t tutaj + przepraszam
31 sty 20:14
student: nie no jednak minus
31 sty 20:15
Krzysiek: to ok.
Mając punkt należący do tej płaszczyzny i wektor normalny chyba potrafisz napisać postać
normalną płaszczyzny?
31 sty 20:15
student: coś mi tu nie gra... w odp. do tego zadania jest przepisany przykład z plusem, a w treści
zadania z minusem
31 sty 20:16
student: ax + by + cz + d = 0
a skąd wziąć a,b,c?
a,b,c to [−3,0,3]? bo x,y,z, to P = (1, 2, 3) tak?
31 sty 20:18
Krzysiek: nie...
[−3,0,3]◯[x−1,y−2,z−0]=0
czyli −3(x−1)+3(z−0)=0
−3x+3z+3=0
punkt należący do płaszczyzny to (1,2,0) !
31 sty 20:20
student: dobrze, a teraz trzeba obliczyć równanie płaszczyzny? później odległość między płaszczyzną a
pkt(1,2,3) tylko jak to równanie jeszcze obliczyć, bo odległość ze wzoru spokojnie dam radę
31 sty 20:27
student: pasuje

!
31 sty 20:29
student:
jednak nie pasuje
31 sty 20:32
student: w odp jest takie równanie x + 2y + 3z − 5 = 0 jak do niego dojść?
31 sty 20:33
student: dobra teraz poprawnie, ale jeszcze zadania nie skończyłem wyszło mi:
[1,2,1] to jest dobrze
punkt(1,2,0)
podstawiłem do równania ax + by + cz + d = 0
d=−5 jest mały sukces
31 sty 20:42
student: co dalej mam robić?
31 sty 20:50
student: ktoś pomoże dokończyć?
31 sty 21:01