aasea
ONN: znajdź wzór funkcji liniowej przechodzącej przez punkty : A = ( 5 , − 12 ) , B = ( − 2, 3
)
30 sty 20:11
ONN: kto pomoze
30 sty 20:24
Marcin:
y=ax+b
Podstaw do wzoru i wylicz sobie a i b.
30 sty 20:25
30 sty 20:26
ONN: (−2−12 ) ( y− (−12 )) = (−3−(−12)) (x−5) czy to dobrze zacząłem czy inaczej to
ma być
30 sty 20:44
Marcin: | | 1 | | 1 | |
(−2−5)(y+ |
| )=(3+ |
| )(x−5) |
| | 2 | | 2 | |
30 sty 20:52
ONN: a co dalej bo próbowałem ale mi jakieś dziwne rzeczy wychodzą he
30 sty 20:54
Marcin: | | 1 | |
−7y−3,5=3,5x−17.5 ⇒=−7y=3.5x−14 ⇒y=− |
| x+2 |
| | 2 | |
30 sty 21:01
Eta:
−7(y+0,5)= 3,5(x−5) /:(−7)
y+0,5= −0,5(x−5)
y= −0,5x+1,5
30 sty 21:02
Eta:
| | yB−yA | | 3+0,5 | |
Można też tak : wsp. kierunkowy: aAB= |
| = |
| = −0,5 |
| | xB−xA | | −2−5 | |
y= a(x−x
B)+y
B ⇒ y= −0,5(x+2)+3 ⇒ y=−0,5x+2
Poprawiam zapis w poprzednim poście: y= −0,5x
+2
30 sty 21:08
ONN: oki dzięki
30 sty 21:09