ciąg geometryczny
blam: proszę o pomoc w wyznaczeniu wzoru ogólnego monotonicznego ciągu geometrycznego
a1*a5=1
a22=25a32 <−−−− to układ rownań
30 sty 18:42
Marcin: a5 = a1q4
30 sty 18:47
blam: owszem, podstawiłam a
1*a
1*q
4=1 lecz nie wiem co dalej
30 sty 18:52
Marcin: Do drugiego wzoru też podstaw. a1q i a2q2
30 sty 18:53
blam: otrzymałam
a
1*a
1*q
4 = 1
30 sty 19:00
blam: co dalej?
30 sty 19:02
ICSP: a
1 * a
5 = 1 ⇒ a
32 = 1
mamy :
a
22 = 25
a
32 = 1
mamy cztery mozliwości :
a
2 = 5 , a
3 = 1
a
2 = −5 a
3 = 1
a
2 = 5 , a
3 = −1
a
2 = −5 , a
3 = −1
ale ciąg ma być monotoniczny zatem zostają tylko
1
o a
2 =5 , a
3 = 1
2
o a
2 = −5 , a
3 = −1
Wzory to już nie problem :
| | 1 | | 1 | |
an = ( |
| )n−3 v an = −( |
| )n−3 |
| | 5 | | 5 | |
30 sty 19:07
Marcin: | | 1 | | 1 | |
a1*a1*q4=1 ⇒ a12= |
| ⇒a1= |
| |
| | q4 | | q2 | |
30 sty 19:08
blam: | | 1 | | 1 | |
podstawić a1 do wzoru i wyliczyć q, tak? wyszło, że q= |
| lub − |
| . dobrze? |
| | 5 | | 5 | |
30 sty 19:52
blam:
30 sty 20:04
blam: help
30 sty 20:09
Marcin: Według mnie jest ok
30 sty 20:12
blam: | | 1 | | 1 | |
i teraz podstawić do an= |
| * |
| n−1? |
| | | | 5 | |
30 sty 20:18
blam: a w przypadku, gdy
a
2*a
4=1
a
22+a
32=5 ?
| | 1 | |
do 1 wzoru podstawiłam a1......i wyszło, że a1= |
| a co z drugim wzorem? co dalej? |
| | q2 | |
30 sty 20:26
blam:
30 sty 20:28
Marcin: W pierwszym musisz sobie wyliczyć a
1 podstawiając za q.
30 sty 20:31
blam: jak to zrobić?
30 sty 20:33
blam: ?
30 sty 20:39
Marcin:
a
2*q
4=1
a
2=625
a=25
lub
a
2*q
4=1
−a
2=625 Brak rozw.
30 sty 20:40
blam: ten 2 przykład nie łączy się z 1.
sądzę, że trzeba więc od nowa policzyć q. pytanie: jak?
przepraszam za wprowadzenie w błąd
30 sty 20:47
Marcin: W tym drugim przykładzie ciąg jest geometryczny, arytmetyczny?
30 sty 20:48
blam: również geometryczny, polecenie tożsame z tym z 1 zad
30 sty 20:49
Marcin: rozwiązanie też jest praktycznie identyczne
30 sty 21:02
blam: jakieś wskazówki?
30 sty 21:06
Marcin: a
n=a
1*q
n−1. Taka podpowiedź wystarczy?
30 sty 21:09
blam: może troszeczkę dokładniejsza?
| | 1 | |
popodstawiałam za a1 −−> |
| |
| | q2 | |
dobrze jak na razie?
30 sty 21:17
blam: ?
30 sty 21:21
Marcin:
aq*aq
3=1
(aq)
2+(aq
2)
2=5
Zawsze sobie tak rozpisuj i później wyliczaj jedną zmienną i podstawiaj. Jeżeli zrobisz kilka
przykładów, to będzie to dla Ciebie łatwe

Chyba że wolisz to inaczej rozwiązywać
30 sty 21:21
blam: dziękuję Ci bardzo za pomoc
30 sty 21:30
Marcin:
30 sty 21:30