sin3
Antoni: Witam.
Mam obliczyć (za pomocą różniczki) przybliżoną wartość Sin3 , nie za bardzo wiem co znaczy ten
zapis i jak to liczyć, proszę o pomoc. Dzięki
31 sty 15:50
wredulus:
Ktorego zapisu nierozumiesz?
31 sty 16:22
PW: π to w przybliżeniu 3,1415, a więc liczba 3 leży blisko π − taką wątpliwość miałeś?
31 sty 16:24
Antoni: Tak o to mi chodziło, ale nie wiem jak podstawiać do do wzoru f'(xo)*h+f(xo). Operować na
radianach czy na czym?
31 sty 16:31
Bogdan:
f(x) = sinx, f'(x) = cosx, f(0) = sin0 = 0, f'(0) = cos = 1,
x0 ≈ π − 0,1416, Δx ≈ 0,1416
f(x0 + Δx) ≈ f(x0) + f'(x0)*(Δx)
sin(π − 0,1416) = sin(0,1416) ≈ sin(0 + 0,1416) = sin0 + cos0 * Δx = 0 + 1*0,1416
31 sty 16:33
PW: A kalkulator pokazuje w przybliżeniu sin3 = 0,1411200
− zupełnie niezłe przybliżenie za pomocą różniczki, prawda?
31 sty 16:40
Antoni: okej, dzieki juz rozumiem ten przyklad. Mam jeszcze do policznia tg1. załozyłem ze tgπ=0 π to
3.14 które podzelilem na 3 aby uzyskac szukana 1 i wyszlo ≈1.046 wiecΔx=0,046 f'(xo)=(tg
π/3)'
| | 1 | | 1 | | 9 | |
F'(xo) to |
| pod x podstawim π/3 i wychodzi |
| . czyli to jest |
| . |
| | cos2x | | | | π2 | |
Nastepnie to mnoże przez Δx czyli 0,046, do tego dodaje f(xo) czyli tg π/3 co daje
√3 czyli
≈1,71
| 9 | | 9 | |
| zamieniam na |
| ≈0,91. |
| π2 | | 9,85 | |
reasumując 0,91*0.046+1.17 daje mi 1,75. czyli tg1≈1,75. czy to jest dobrze?
31 sty 17:06
Bogdan:
| | π | | 1 | | π | | 1 | | 1 | |
cos |
| = |
| ⇒ cos2 |
| = |
| ⇒ |
| = 4 |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 4 | | | |
31 sty 17:29
Antoni: To znaczy nie, że moge zrobic tak jak ja, czyli z cosπ/3 zrobic π/3 do kwadratu?
31 sty 17:37
Bogdan:
| | π | |
tg1 ≈ tg( |
| −0,0472) = √3 − 4*0,0472 = 1,5433 |
| | 3 | |
31 sty 18:10
antoni: Ok, teraz wszysto zrozumiałem, dziekuje bardzo
31 sty 19:06
Bogdan:
31 sty 19:07