pochodna
potrzebujący: Korzystając z definicji pochodnej wyprowadzić wzór na pochodną funkcji f(x)=sinx.
Nie mam pojęcia jak to robić.
Na razie zrobiłem tylko tyle, a pewnie i tak jest źle...
| | f(x0 + Δx) − f(x0) | | sin(x + Δx) − sinx | |
f'(x)=lim |
| =lim |
| |
| | Δx | | Δx | |
Δx→0
Dalej nie wiem jak ruszyć. Pomocy!
31 sty 19:44
Krzysiek: | | sint | |
skorzystaj ze wzoru na różnicę sinusów a następnie z tego,że |
| →1 dla t→0 |
| | t | |
31 sty 19:46
potrzebujący: na różnicę sinusów? Chyba nie znam takiego...
31 sty 19:50
potrzebujący: jeśli możecie to wytłumaczcie dokładniej , bo może to być moje pytanie na egzaminie a jak na
razie kompletnie nie wiem jak to zrobic
31 sty 19:53
Mila:
| | A+B | | A−B | |
sinA−sinB=2*cos |
| *sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | | | 2x+Δx | | x+Δx−x | | 2*cos |
| sin |
| | | | 2 | | 2 | |
| |
=limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
31 sty 20:05
potrzebujący: Dzięki!
31 sty 20:09