monotoniczność funkcji
Zośka: posługując się definicją funkcji monotonicznej zbadać monotoniczność funkcji:
31 sty 14:21
Zośka: wyznaczyłam dziedzinę, wyszło mi, że funkcja jest rosnąca, czy dla tych przedziałów z dziedziny
również należy rozważyć jaka ta funkcja jest?
31 sty 14:25
ICSP: a w jaki sposób wyszło Ci, że funkcja jest rosnąca?
31 sty 14:26
Zośka: 
x1 < x2
f(x1) − f(x2)
| | x1x2+5x1−x2x1−5x2 | |
po podstawieniu: |
| < 0 |
| | (x1 + 5)(x2 + 5) | |
5x1 < 5x2
:c
31 sty 14:29
Zośka: kurczę, w ogóle nie pamiętam jak się robiło tego typu zadania
31 sty 14:29
wredulus_pospolitus:
| | x | | x+5−5 | | x+5 | | 5 | | 5 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| − |
| = 1 − |
| |
| | x+5 | | x+5 | | x+5 | | x+5 | | x+5 | |
f(x) <−−− jaki to jest typ funkcji

jak wygląda jej wykres

to już masz 'wskazówkę' jaka
będzie odpowiedź
31 sty 14:30
wredulus_pospolitus:
a niby skąd pewność że ten ułamek jest <0
31 sty 14:31
wredulus_pospolitus:
niech x
1 = −6 ; niech x
2 = −4
i co się dzieje
31 sty 14:32
Zośka: f(x1) < f(x2); f(x1) − f(x2) <0 stąd to wzięłam
31 sty 14:33
Zośka: no tak, też racja
31 sty 14:33
wredulus_pospolitus:
ta funkcja jest 'kawałkami' monotoniczna (rosnąca), ale w całej dziedzinie już nie jest
monotoniczna (ani rosnąca ani malejąca).
31 sty 14:35
Zośka: czyli trzeba też rozważyć w jakich przedziałach rosnąca malejąca?
31 sty 14:37
Zośka: x1 ; x2 < −5
x1 + 5 < 0
x2 + 5 < 0
f(x1) − f(x2) => x1 < x2 => x1 − x2 < 0
funkcja rosnąca w przedziale (−
∞, −5)
x1, x2 > − 5
x1 + 5 > 0
x2 + 5 > 0
x1 < x2
x1 − x2 < 0
| | x1 − x2 | |
|
| < 0 |
| | (x1 + 5)(x2 + 5) | |
funkcja rosnąca w przedziale (−5,
∞)
odp. funkcja f(x) jest przedziałami rosnąca
czy to jest dobrze?
31 sty 16:41
Zośka: niech ktoś zerknie swoim wprawionym oczkiem :C
31 sty 16:46