GRANICA
Klaudia18: Proszę o sprawdzenie granicy...
n−−>
∞
| | 1+3+5+...+(2n+1) | |
lim |
| = |
| | 4+7+10+...+(3n+1) | |
1.licznik:
a1=1
r=2
ak=a1+(k−1)*r
ak=1+(k−1)2=2k−1
2k−1=2n+1
k=n+1
Sn=(n+1)
2
2.mianownik:
a1=4
r=3
ak=4+(k−1)3
ak=3k+1
k=n
Sn=(3n+1)
2
| | (n+1)2 | | n+1 | | | | 1 | |
=lim |
| = |
| =lim |
| = |
| |
| | (3n+1)2 | | 3n+1 | | | | 3 | |
31 sty 22:05
sushi_ gg6397228:
suma mianownika żle policzona
dla n=2
4+7 ≠ (3*2+1)2
31 sty 22:09
wredulus_pospolitus:
ok ... ale można było zauważyć:
4+7+10+...+(3n+1) = (1+3+5+...+(2n+1)) +(2n+1)*3
31 sty 22:09
MarcoPolo: Mianownik Sn:
| | 4(3n+1) | |
Sn= |
| * (3n+1) tak będzie wyglądało Sn tak? |
| | 2 | |
31 sty 22:25