Przedłużenie ramienia
matma: W trapezie ABCD, AB||CD, mamy dane: |AB| = 12 cm, |CD| = 7 cm, |AD| = 8cm. O ile należy
wydłużyć ramię AD, aby przecięło się z przedłużeniem ramienia BC?
30 sty 21:22
th: Przedłuż ramiona i z talesa oblicz
30 sty 21:23
Eta:
| 12 | | 7 | |
| = |
| ⇒ x=......... |
| 8+x | | x | |
30 sty 21:26
matma: Jak tu obliczyć x? Bo mi nie wychodzi to
30 sty 22:29
Mila:
12x=7*(8+x)
30 sty 22:30
Eta:
30 sty 22:31
matma: 11,2 ? ^^
30 sty 22:33
matma: To znaczy trzeba przedłużyć o 3,2 ponieważ 11,2 − 8 = 3,2?
30 sty 22:34