znajdz wspolrzedne srodka i promieni okregow
Matematyczka: Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak się zabrać w ogóle do tego typu zadań? Nie rozumiem o co w
nich chodzi...
Znajdz wspolrzedne srodka i promien okregow o rownaniach:
a. x
2+y
2−10x−4y−7=0
b. x
2+y
2−6x−8y+24=0
c. x
2+y
2−6y+5=0
d. x
2+y
2−6x−6y+17=0
e. x
2+y
2+8x−4y+16=0
Proszę o pomoc.
31 sty 16:17
31 sty 16:19
31 sty 16:19
Matematyczka: Wiem, widziałam to i kilkakrotnie próbowałam to zrozumieć, ale nie wiem skad sie to bierze...
31 sty 16:26
MathGym: pogrupuj sobie tak
x2−10x → zapisz to za pomocą wzoru skróconego mnożenia
y2−4y → zapisz to za pomocą wzoru skróconego mnożenia
31 sty 16:33
Bogdan:
albo
x
2 + y
2 + ax + by + c = 0,
Środek S = (x
0, y
0), r − długość promienia
| | −a | | −b | |
x0 = |
| , y0 = |
| , r = √x02 + y02 − c |
| | 2 | | 2 | |
31 sty 16:36
MathGym: Bogdan
Wprowadzając do wszystkiego wzory otrzymamy ludzi niemyślących
to tak troszkę, jak komputer dajemy mu algorytm a on podstawia i liczy zero myślenia
31 sty 16:38
Bogdan:
To prawda.
Uważam, że wyznaczając środek okręgu i długość jego promienia trzeba znać każdy
z tych dwóch sposobów i dlatego podałem ten drugi sposób.
31 sty 16:46
Matematyczka: A ja i tak nic z tego nie rozumiem... taka juz ze mnie matematyczka
31 sty 16:48
Bogdan:
Np. a
x
2 + y
2 − 10x − 4y − 7 = 0, a = −10, b = −4, c = −7
I sposób: x
2 − 10x + 25 + y
2 − 4y + 4 = 7 + 25 + 4 ⇒ (x − 5)
2 + (y − 2)
2 = 6
2
S = (5, 2), r = 6
| | −(−10) | | −(−4) | |
II sposób: x0 = |
| = 5, y0 = |
| = 2, r = √52 + 22 + 7 = 6 |
| | 2 | | 2 | |
31 sty 16:52
Matematyczka: Nie, ja sie poddaje...
31 sty 16:57
Marcin: Musisz zrobić trochę przykładów i stanie się to dla Ciebie łatwe, serio
31 sty 16:59
MathGym: nie wolno się poddawać, jak Polska poddałaby się w 1939 to dziś twoim ojczystym językiem byłby
niemiecki
31 sty 17:01
Marcin: Potrafisz motywować
31 sty 17:02
Matematyczka: Zrobiłam jeden przykład! na poczatek..

tylko teraz pytanie czy dobrze...
b. x
2+y
2−6x−8y+24=0
x
2−6x+9+y
2−8y+16+24=0
(x
2−6x+9) + (y
2−8y+16) +24= 0
(x
2−6x+9) + (y
2−8y+16)=24+9+16
(x−3)
2 + (y−4)
2=49
(x−3)
2 + (y−4)
2=7
wiem ze to troche na piechote, ale musze wszystko po kolei zebym to zrozumiala...
31 sty 17:08
Matematyczka: no to się nie poddaje
31 sty 17:09
MathGym: tak tylko dodałaś 9 i 16 której nie było więc musisz ją odjąć i będzie ok
31 sty 17:10
Matematyczka: czyli jak...?
31 sty 17:11
Marcin: Zgadza Ci się wynik, ale ten przedostatni
31 sty 17:11
MathGym: (x2−6x+9) − 9 + (y2−8y+16) − 16 +24= 0
31 sty 17:12
Matematyczka: aaa...już CHYBA rozumiem...

no a w tym przykladzie c. gdzie nie ma x?
31 sty 17:14
MathGym: widzisz Marcin jednak potrafię motywować
31 sty 17:14
MathGym: zajmujesz sie tylko y
a równanie będzie x2 + (y+...)2
31 sty 17:15
Marcin: | −(−6) | | −(−8) | |
| = 3 |
| = 4 r= √32+42+24 = 7  |
| 2 | | 2 | |
31 sty 17:15
Matematyczka: mhhhmmm...dziękuję Wam kochani

<3
31 sty 17:17
Marcin: Wtedy S jest równe (0,3)

a r=
√14
31 sty 17:17
Marcin: Druga metoda jest o wiele prostsza
31 sty 17:18
MathGym: polecam się i gratuluję wytrwałości
31 sty 17:18
Matematyczka: moze ta metoda faktycznie jest prostsza, ale nie jestem zapamietac tylu wzorów a matura za
pasem...
MathGym − na pewno skorzystam
31 sty 17:21
Marcin: Przecież ten wzór masz w tablicach maturalnych

31 sty 17:23
Matematyczka: A to przepraszam, nie wiedzialam
31 sty 17:24
MathGym: nie ma tego wzoru co Bogdan podał w tablicach maturalnych
31 sty 17:27
Matematyczka: yyy....no to w koncu jest czy go nie ma?
31 sty 17:28
31 sty 17:29
MathGym: wejdź na CKE i sprawdź czy jest na promień tak, ale na wyznaczenie środka okręgu juz nie więc
nie ma
31 sty 17:31
Marcin:
Skoro masz podane we wzorze −2ax , a później w treści zadania −10x
To możesz sobie tylko podstawić −2ax=−10x ⇒2a=10 ⇒ a=5

To jest to samo, ale inaczej zapisane.
31 sty 17:36