proszę o pomoc z logarytmami
Ola: 36log56−1/4
31 sty 13:41
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
alogab = b
31 sty 13:44
Ola: źle zapisałam tam jest 36log65−1/4
31 sty 14:05
Ola: wreduluspospolitus: tak i właśnie nie wiem co z tym dalej zrobić
31 sty 14:05
wredulus_pospolitus:
ale co chcesz 'dalej' robić
skoro ta wskazówka to jest 'ostatni' krok

więc najpierw musisz doprowadzić do takiej postaci
31 sty 14:06
J: = 62log6(5−1/4) = 6log6(5−1/4)2 = (5−1/4)2
31 sty 14:19
wredulus_pospolitus:
J ... tam raczej ta 1/4 jest poza logarytmem
31 sty 14:21
wredulus_pospolitus:
więc będzie 52*√6
31 sty 14:21
J: Być może, poczekajmy na wyjaśnienie "Oli"
31 sty 14:22
Ola: wynik jest taki: 25√6/6
i jeśli moglibyście krok po kroku to rozpisać to byłabym bardzo wdzięczna
31 sty 14:32
wredulus_pospolitus:
| | 25 | |
a faktycznie |
| ... bo tam jest − w potędze  |
| | √6 | |
31 sty 14:34
J: | | 36log65 | | 62log65 | | 6log652 | | 52 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 361/4 | | 62/4 | | 61/2 | | √6 | |
=
31 sty 14:39
Ola: dzięki wielkie
31 sty 14:40