To nic?
^Bartek^: Cześć, wczoraj w nocy siedziałem i myślałem nad sumą liczb naturalnych dodatnich .
I kiedy zacząłem tak o tym myśleć to w końcu wyznaczyłem wzór na sumę liczb całkowitych z
pewnego dowolnego przedziału

. Jestem tym zafascynowany,bo to nie jest tylko 1+2+3+4+5+ ,ale
−4−3−2−1−0+1+2+3. Można obliczyć sumę liczb całkowitych z przedziału np. < −1254 , +5432 >
,czyli
13 969 143.
Wiem ,że pewnie już ktoś to zrobił , ale jestem szczęśliwy z tego ,że zrobiłem to całkiem sam.
Nie
oburzajcie się moją radością chodzę do 1 lo.
Co o tym sądzicie ?
10 sie 17:42
Basia: nie oburzamy się

przeciwnie

w drugiej klasie poznasz ciąg arytmetyczny i indukcję matematyczną (na rozszerzeniu)
i udowodnisz, że suma n wyrazów takiego ciągu
tutaj: a
1 = −1254 a
n = 5432 n=6687
| | −1254+5432 | |
i masz S6689 = |
| *6687 |
| | 2 | |
sprawdź, czy wyniki się zgadzają
zgadzają się; możesz być z siebie
bardzo dumny
serdecznie witamy w klubie
10 sie 17:52
Piotr 10: Indukcji matematycznej teraz chyba nie ma w programie rozszerzonym nawet. Przynajmniej ja po
skończeniu teraz 1 i 2 klasy nie miałem jej. Chyba, że w tej nowej podstawie programowej
jest
10 sie 17:57
Mila:
Pięknie, w drugiej klasie będzie to dla Ciebie problem banalny, gdy poznasz ciąg arytmetyczny.
Wynik prawidłowy.
Gratulacje.
10 sie 17:57
Trivial:
no to teraz czas na kolejny problem:
1 + 2 + 4 + 8 + 16 + ... + 2
n
10 sie 18:00
Basia:
@Piotr nie ma, sprawdziłam w podstawie programowej
coś mi się przedtem pokręciło
10 sie 18:09
10 sie 18:09
10 sie 18:22
Trivial: Bartek, zaraz to sprawdzę!
10 sie 18:38
Trivial: Mały program do sprawdzenia poprawności:
import Test.QuickCheck
suma :: Integer −> Integer −> Integer
suma x y = (x+y)*(y − (x−1)) `div` 2
test :: Integer −> Integer −> Bool
test x y
| x < y = suma x y == sum [x..y]
| otherwise = suma y x == sum [y..x]
main = quickCheck test
Wynik działania:
ghci> :l test.hs
[1 of 1] Compiling Main ( test.hs, interpreted )
Ok, modules loaded: Main.
ghci> main
Loading package bytestring−0.9.2.1 ... linking ... done.
Loading package Win32−2.2.2.0 ... linking ... done.
Loading package array−0.4.0.0 ... linking ... done.
Loading package deepseq−1.3.0.0 ... linking ... done.
Loading package old−locale−1.0.0.4 ... linking ... done.
Loading package time−1.4 ... linking ... done.
Loading package random−1.0.1.1 ... linking ... done.
Loading package containers−0.4.2.1 ... linking ... done.
Loading package pretty−1.1.1.0 ... linking ... done.
Loading package template−haskell ... linking ... done.
Loading package QuickCheck−2.5.1.1 ... linking ... done.
+++ OK, passed 100 tests.
ghci>
Gratulacje, działa.
10 sie 18:53
imię czasem nick: @Trivial
haha Dzięki teraz jestem 100% pewny
10 sie 20:23
^Bartek^: mój ulubiony post
31 sty 01:19