x
MarcoPolo: Proszę czy ktoś może sprawdzić całkę ...
oznaczona (od 0 do
√3 )
∫xarctgx dx = F(x)
| | 1 | | 1 | |
F(x)=∫xarctgx dx =| f(x)=arctagx f'(x)= |
| g'(x)=x g(x)= |
| x2= |
| | x2+1 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| x2 arctg− |
| ∫ |
| *x2 = |
| | 2 | | 2 | | x2+1 | |
| | 1 | | 1 | | x2+1−1 | |
= |
| x2 arctg− |
| ∫ |
| = |
| | 2 | | 2 | | x2+1 | |
| | 1 | | 1 | | −1 | |
= |
| x2 arctg− |
| ∫ 1dx ∫ |
| = |
| | 2 | | 2 | | x2+1 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| x2 arctg+ |
| xarctgx +C |
| | 2 | | 2 | |
31 sty 23:00
wredulus_pospolitus:
trzecia linijka ... rozdzieliłeś na dwa ułamki ... na dwie całki ... dlaczego pomiędzy całkami
jest
* 
czemu trzecia całka nie ma dx
31 sty 23:03
MarcoPolo: czyli w trzeciej linijce powinno być tak:
| | 1 | | 1 | | −1 | |
= |
| x2 arctg− |
| ∫1− |
| dx |
| | 2 | | 2 | | x2+1 | |
31 sty 23:06
MarcoPolo: tam bez minusa w liczniku (1)
31 sty 23:08
wredulus_pospolitus:
nom ... i ta druga całka czemu jest równa ... bo na pewno nie x*arctgx
31 sty 23:09
MarcoPolo: | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| x2 arctg− |
| x+ |
| arctgx +c od razu wynik |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
= |
| (x2arctgx−x+arctgx) + C |
| | 2 | |
a i od razu przy okazji spytam jak będę podstawiał teraz
√3 to ile jest arctg
√3 ?
31 sty 23:13
MarcoPolo: dobra wynik całości
F(x)=∫x arctg xdx=[...] | (od 0 do
√3 ) =
| | π | | π | |
= [ 12(3* |
| − √3 + |
| ) ] |
| | 3 | | 3 | |
31 sty 23:19