Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny ABCDS o podstawie ABCD . W trójkącie równoramiennym
ASC stosunek długości podstawy do długości ramienia jest równy |AC | : |AS | = 6 : 5 . Oblicz
sinus kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
Mogę zrobić to tak? :
|AC|=6 , |AS|=5
|AC| to przeciwprostokątna kwadratu, czyli
|AD|√2=6 Obliczam |AD|. |AD|=3√2
Przekątne w kwadracie się połowią, czyli |AE|=|EC|=|BE|=|ED|=3 i przecinają się pod kątem
prostym.
Obliczamy drugą (czerwoną) wysokość trójkąta AED. Jeżeli wiemy, że |AE|=|ED|=3 to pole
trójkąta AED :
| |AE|*|DE| | 3*3 | 9 | ||||
P= | = | = | = 4,5 | |||
| 2 | 2 | 2 |
| |AD|*h | ||
znajdujemy wysokość czerwoną P= | ||
| 2 |
| 3√2*h | ||
4,5= | po przekształceniu h=1,5√2 | |
| 2 |
| H | 4 | 4*√20,5 | ||||
czyli sinα = | = sinα = | = | ||||
| hi | √20,5 | 20,5 |
| 1 | 1 | |||
Małe ułatwienie ... h (wysokość ΔAED) = | AB = | AD (połowa długości boku | ||
| 2 | 2 |