Ciągi.Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny.Suma tych liczb jest rowna 12.
Licealistka : Proszę bardzo o pomoc ....
1.Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny .Suma tych liczb jest równa 12. Oblicz drugi wyraz tego
ciagu.
2.Magda przed egzaminem rozwiązywala zadania tekstowe z matematyki.Pierwszego dnia rozwiązała
10 zadan ,a każdego następnego o 5 zadan więcej. W sumie rozwiązała 220 zadań . Oblicz przez
ile dni Magda rozwiązywala te zadania i ile zadań rozwiązała ostatniego dnia ?
31 sty 18:13
Eta:
1/ a,b,c −−− tworzą ciąg arytm. a
2=b
to 2b=a+c
i a+b+c=12 ⇒ b=.........
2/ a
1=10 , r=5 S
n=220 , n∊N+
| | a1+an | |
|
| *n=220 i an= a1+(n−1)*r |
| | 2 | |
n= ? dokończ
31 sty 19:04
Bogdan:
a1 = a − r, a2 = a, a3 = a + r
a − r + a + a + r = 12 ⇒ 3a = 12 ⇒ a = ...
31 sty 19:09
Eta:
No to dokończę

3b=12 ⇒ b=4=a
2
31 sty 19:11
Licealistka : Dziękuję bardzo
31 sty 20:56