;-)
Ola: Udowodnić:
Ix+yI≤IxI+IyI
31 sty 13:48
wredulus_pospolitus:
no i w czym problem
31 sty 13:48
Patronus: Jeśli x i y maja te same znaki to jest to równanie =
Zastanów się co się dzieje jak x jest na minusie a y na plusie i odwrotnie
31 sty 13:51
Ola: umiem zrobić dowód na przypadki, ale interesuje mnie czy można to udowodnić bez robienia na
przypadki
31 sty 13:52
PW: Pewnie w braku doświadczenia w dowodzeniu.

(|x| + |y|)
2 = |x|
2 + |y|
2 + 2|x||y| = x
2+y
2 + 2|x||y| = (x+y)
2 − 2xy +2|x||y| =
= (x+y)
2 + 2(|x||y| − xy) = |x+y|
2 + 2(|x||y|−xy),
prawdziwa jest więc równość
(|x| + |y|)
2 = |x+y|
2 + 2(|x||y|−xy)
Trochę zostawię do samodzielnego przemyślenia − czy to prawda, że wyrażenie po prawej stronie w
nawiasie jest równe zeru lub dodatnie? Jeżeli tak, to wyciągnąć wniosek.
31 sty 14:02
Ola: Dziękuję bardzo, już wszystko rozumiem
31 sty 14:12