;)
Justa: Witajcie !
Pytanko:
jak rozwiązać takie równanie:
| −m3+3m−1 | |
| =1 → −m 3+2m−1=0 →i co dalej ?  |
| m | |
30 sty 22:50
Marcin: −3m
3+m+m−1=0 i wyciągnij przed nawias m
30 sty 22:53
pigor: ... , tylko bez trójki przed m
3
30 sty 22:57
Marcin: Racja. Nie wiem skąd ją wytrzasnąłem
30 sty 22:58
Justa: ok ok ok.. przepraszam, za tak późną odp.
już rozumiem

a oto odpowiedz.
−m
3+m+m−1=0
−m(m
2−1)+(m−1)=0
−m(m−1)(m+1)+(m−1)=0
(m−1)(−m(m+1)+1)=0
(m−1)(−m
−m+1)=0
| | 1−√5 | | −1+√5 | | −1−√5 | |
m=0 ⋀ m= |
| = |
| ∧ m= |
| |
| | −2 | | 2 | | 2 | |
30 sty 23:20
Justa: końcowa postać równania:
*(m−1)(−m2−m+1)=0
30 sty 23:21
Marcin: No i świetnie
30 sty 23:27
Justa: ajjj.. widzę swój błąd w odp. jedno m≠0 tylko m=1
30 sty 23:31
Justa: Dziękuję za wskazówki : ) Co gdyby nie Wy Matematycy : )
30 sty 23:32