Funkcja odwrotna
Laik: Funkcja odwrotna
Funkcja to: 3x−2x+2
Według moich obliczeń to x=yx+2y+23
czyli x2+2x+23
30 sty 23:11
Laik: Jak mam takie coś rozwiązać? Pomnożyć mianownik do kwadratu ?
30 sty 23:35
123:
(2) xy + 2x = 3y − 2
(3) 3y − xy = 2x + 2
(4) y(3 − x) = 2x + 2
30 sty 23:42
wredulus:
To nie jest dobrze ... musisz wyznaczyc x ... czyli po prawej stronie rownosci NIE MOZE byc
zadnego x ... a ty masz y*x w liczniku ...kombinuj dalej
Wskazowka ... nim zaczniesz szkac funkcji odwrotnej ... przeksztalc wzor f(x) tak aby x
wystepowal jedynie w mianowniku
30 sty 23:43
Laik: Dzięki załapałem już schemat przy takich przypadkach.
30 sty 23:50