pomocy
bobas : wyznacz sumę wszystkich liczb naturalnych dwu cyfrowych podzielonych przez 3
30 sty 20:55
bezendu:
a1=12
a2=15
an=99
r=3
12+(n−1)*3=99
Dokończ.
30 sty 20:57
milosz: proszę pomóżcie mi
30 sty 21:04
bezendu:
Napisałem Ci prawie gotowca ?
30 sty 21:05
wredulus_pospolitus:
ale jakiej JESZCZE pomocy oczekujesz

wystarczy wyliczyć to równanie ... w czym problem
30 sty 21:05
milosz: ja wogóle tego nie rozumiem
30 sty 21:06
Marcin: To jest ciąg arytmetyczny, którego różnica wynosi 3. Tak dla rozjaśnienia
30 sty 21:07
Aga1.: Możesz je wypisać( w końcu nie jest ich tak dużo , tylko 30, a później wszystkie dodać)
12,15,18,
21,24,27
30,33,36,39
42,45,48,... , 99.
Jest metoda o wiele krótsza z wykorzystaniem wzoru na sumę ciągu arytmetycznego, znasz pierwszy
i ostatni wyraz i wiesz ile jest wszystkich liczb, czyli znasz n.
30 sty 21:13