jeśli mógłby to ktosrozwiązać ;)
kamila3e: Pomocy
Zad.1 Wartość wyrażenia W=tg2x− tg2x dla x=60 stopni.
Zad.2 Dany jest kwadrat ABCD. Punkt E leży na boku AE i AE= 13 AD. Miara kąta ABE jest
równa?
Zad.3 Kąt α jest ostry i 4cosα= 3sinα.Wówczas cosα równa sie..?
Zad.4 Wiadomo, że dla pewnego kąta ostrego α prawdziwy jest warunek sinαcosα=13.Zatem
wyrażenie sinα+cosα ma wartość?
31 sty 11:16
wredulus_pospolitus:
1 ... sprawdź treść, ponieważ: tg2x− tg2x = 0 (do 'jakiejś liczby' odejmujesz własnie tą
liczbę)
31 sty 11:18
wredulus_pospolitus:
2) ABE to trójkąt prostokątny ... oblicz tgα (tego kąta) ... odczytaj z tablic miarę tego kąta
31 sty 11:19
kamila3e: właśnie w zadaniu jest podane tylko tyle ..
31 sty 11:20
wredulus_pospolitus:
3)
4cosx = 3sinx <−−− jedno równianie
'jedynka trygonometryczna' <−−− drugie równianie
masz układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi (cosx i sinx) ... wyznacz sinx i cosx.
31 sty 11:20
wredulus_pospolitus:
4) zauważ, że (sinx + cosx)2 = sin2x + 2sinxcosx + cos2x =
= (sin2x+cos2x) + 2sinxcosx = ... podstaw
31 sty 11:21
kamila3e: dziękuje
31 sty 11:25