Równania trygonometryczne.
Marcin: Prosiłbym o podanie kilku równań trygonometrycznych, jakie mogą pojawić się na maturze
rozszerzonej i w miarę możliwości o sprawdzenie moich wyników.
31 sty 16:52
31 sty 16:54
Marcin: Dzięki Radku!
31 sty 16:56
Radek:
31 sty 16:56
Bogdan:
Spróbuj rozwiązać takie równanie (kiedyś takie były w zbiorach zadań równania)
4sinx + 5cosx + 6 = 0
31 sty 17:10
Marcin: Panie Bogdanie. Próbowałem przenosić tą 6 na drugą stronę, a później podnosić to wszystko do
kwadratu, ale chyba coś robię nie tak. Można prosić o jakąś wskazówkę? Da się to jakoś zwinąć
w sin(α+β)?
31 sty 18:21
Bogdan:
| | b | | c | |
asinx + bcosx + c = 0 /:a ⇒ sinx + |
| cosx = − |
| |
| | a | | a | |
| | b | |
wartość α dla tgα = |
| , sinα oraz cosα znajdujemy w tablicach |
| | a | |
| | sinα | | c | |
sinx + |
| cosx = − |
| / *cosα |
| | cosα | | a | |
31 sty 18:30
Marcin: Czyli można to zapisać jako:
31 sty 18:35
Bogdan:
tak,
teraz wyszukaj dość dokładną wartość α dla tgα = 1,25, potem cosα i sinα
31 sty 18:46
Eta:
31 sty 18:50
Bogdan:
31 sty 18:52
Eta:
31 sty 18:53
PW: To ja zaproponuję zastosowanie wzorów połówkowych:
Niech x=2α. Równanie ma postać
8sinαcosα + 5(cos2α−sin2α) + 6 = 0.
Po zastosowaniu "szóstki trygonometrycznej", redukcji i podzieleniu obu stron przez cos2α
otrzymamy całkiem fajne równanie dla tgα. Przedyskutować dopuszczalnośc podzielenia przez
cos2α
31 sty 18:54
Marcin: To zadanie nie jest jakieś specjalnie przyjemne

Przynajmniej dla mnie
31 sty 19:19
Eta:
Takie równania ......dawno ,dawno temu

.. rozwiązywaliśmy na maturach
31 sty 19:21
Marcin: Jak tak popatrzeć na ostatnie matury rozszerzone, to nie widziałem tam takiego równania

Poziom spada widocznie, bo ludzie są coraz głupsi
31 sty 19:23
PW: Może nie aż tak, ale wtedy było więcej godzin matematyki (coś mi się zdaje, że w niektórych
klasach 5 godzin tygodniowo i chodziło się do szkoły także w soboty). Zadawali pracę domową
(zawsze) i nikt nie śmiał nie odrobić.
31 sty 19:38
Marcin: Teraz w niektórych klasach masz nawet więcej niż 5 godzin tygodniowo
31 sty 19:44
zawodus: Ale poziom matematyki jest obniżany... kiedyś w liceum uczyło się równań różniczkowych...
31 sty 19:47
Marcin: Ja tam się z tego obniżania poziomu cieszę
31 sty 19:49
Piotr 10: Ale za rok będzie trudniejsza matura ze wszystkiego. Z matematyki też podobno dodali nowe
rzeczy, granice itd
31 sty 19:50
zawodus: Prawda jest taka że społeczeństwo wmawia sobie jaka ta matematyka trudna... a dzisiaj wszystko
w Internecie jest... dawniej trzeba było uczyć się samemu i ludzie tak nie narzekali...
31 sty 19:51
Marcin: Bo chyba im ludzie mają łatwiejszy dostęp do wszystkiego, tym mniej im się chce

. Za rok na
maturze musisz chyba jeden przedmiot rozszerzony
31 sty 19:53