matematykaszkolna.pl
Równania trygonometryczne. Marcin: Prosiłbym o podanie kilku równań trygonometrycznych, jakie mogą pojawić się na maturze rozszerzonej i w miarę możliwości o sprawdzenie moich wyników. emotka
31 sty 16:52
31 sty 16:54
Marcin: Dzięki Radku! emotka
31 sty 16:56
Radek: emotka
31 sty 16:56
Bogdan: Spróbuj rozwiązać takie równanie (kiedyś takie były w zbiorach zadań równania) 4sinx + 5cosx + 6 = 0
31 sty 17:10
Marcin: Panie Bogdanie. Próbowałem przenosić tą 6 na drugą stronę, a później podnosić to wszystko do kwadratu, ale chyba coś robię nie tak. Można prosić o jakąś wskazówkę? Da się to jakoś zwinąć w sin(α+β)?
31 sty 18:21
Bogdan:
 b c 
asinx + bcosx + c = 0 /:a ⇒ sinx +

cosx = −

a a 
b sinα 

= tgα =

,
a cosα 
 b 
wartość α dla tgα =

, sinα oraz cosα znajdujemy w tablicach
 a 
 sinα c 
sinx +

cosx = −

/ *cosα
 cosα a 
31 sty 18:30
Marcin: Czyli można to zapisać jako:
 5 6 
sinx+

cosx=−

?
 4 4 
31 sty 18:35
Bogdan: tak, teraz wyszukaj dość dokładną wartość α dla tgα = 1,25, potem cosα i sinα
31 sty 18:46
Eta: emotka
31 sty 18:50
Bogdan:
31 sty 18:52
Eta: emotka
31 sty 18:53
PW: To ja zaproponuję zastosowanie wzorów połówkowych: Niech x=2α. Równanie ma postać 8sinαcosα + 5(cos2α−sin2α) + 6 = 0. Po zastosowaniu "szóstki trygonometrycznej", redukcji i podzieleniu obu stron przez cos2α otrzymamy całkiem fajne równanie dla tgα. Przedyskutować dopuszczalnośc podzielenia przez cos2α
31 sty 18:54
Marcin: To zadanie nie jest jakieś specjalnie przyjemne emotka Przynajmniej dla mnie
31 sty 19:19
Eta: Takie równania ......dawno ,dawno temuemotka .. rozwiązywaliśmy na maturach emotka
31 sty 19:21
Marcin: Jak tak popatrzeć na ostatnie matury rozszerzone, to nie widziałem tam takiego równania emotka Poziom spada widocznie, bo ludzie są coraz głupsi
31 sty 19:23
PW: Może nie aż tak, ale wtedy było więcej godzin matematyki (coś mi się zdaje, że w niektórych klasach 5 godzin tygodniowo i chodziło się do szkoły także w soboty). Zadawali pracę domową (zawsze) i nikt nie śmiał nie odrobić.
31 sty 19:38
Marcin: Teraz w niektórych klasach masz nawet więcej niż 5 godzin tygodniowo emotka
31 sty 19:44
zawodus: Ale poziom matematyki jest obniżany... kiedyś w liceum uczyło się równań różniczkowych...
31 sty 19:47
Marcin: Ja tam się z tego obniżania poziomu cieszę emotka
31 sty 19:49
Piotr 10: Ale za rok będzie trudniejsza matura ze wszystkiego. Z matematyki też podobno dodali nowe rzeczy, granice itd
31 sty 19:50
zawodus: Prawda jest taka że społeczeństwo wmawia sobie jaka ta matematyka trudna... a dzisiaj wszystko w Internecie jest... dawniej trzeba było uczyć się samemu i ludzie tak nie narzekali...
31 sty 19:51
Marcin: Bo chyba im ludzie mają łatwiejszy dostęp do wszystkiego, tym mniej im się chce emotka. Za rok na maturze musisz chyba jeden przedmiot rozszerzony emotka
31 sty 19:53