Przesuwanie wykresu
Nieścisły człowiek: Zad.1 Jeżeli wykres funkcji f określonej wzorem f(x)=(x−2)
2 przesuniemy o dwie jednostki w
prawo wzdłuż osi, to otrzymamy wykres funkcji g określonej wzorem ?
Bez odpowiedzi typu poczytaj sobie na stronkach o tym. Ja potrzebuje by ktoś krok po kroku mi
to wyjaśnił bo nie rozumiem tych przesunięć

i liczę że znajdzie się choć jedna osoba
która ma chwilkę czasu i mi to solidnie wyłoży
31 sty 21:27
Nieścisły człowiek: Błagam pomóżcie ktoś :'(
31 sty 21:50
mic: f(x)=(x−2)2 i miejsce zerowe tego to x=2
o dwie jednostki w prawo to p=2 , a o dwie jednostki w lewo to p=−2
a wzór jest taki f(x)=(x−p)2+q
i tylko to trzeba zmienić tak f(x)=(x−2−2)2 czyli f(x)=(x−4)2 i miejsce zerowe tego to będzie
x=4
tak więc na końcu będzie g(x)=(x−4)2
mam nadzieje że teraz już rozumiesz
31 sty 21:54
ICSP: y = x3 przesuwamy o wektor [p;q] i dostajemy
y = (x−p)3 + q
31 sty 21:54