granice
monaa: Liczba e jest zdefiniowana jako granica lim n→
∞ (1+1/n)
n , udowodnij, że lim x→
∞ (1+1/x)
x = e
.
Niby proste, ale bardzo proszę o pomoc
28 sty 18:28
zawodus: dowody w internecie
28 sty 18:30
monaa: no to tego dowodu będę miała...dwie linijki...?
28 sty 18:36
milla: pobijam

Niech ktoś mi wyjaśni
28 sty 22:29
Maslanek: Domyślam się, że ta druga granica dotyczy funkcji.
W takim razie weźmy funkcję f:R
+→R
| | 1 | |
taką, że dla każdego x∊R+: f(x)=(1+ |
| )x |
| | x | |
Rozpatrzmy obcięcie tej funkcji do zbioru N
Wtedy f|N:N→R. Wtedy f jest ciągiem.
| | 1 | |
Wiemy, że lim (n→∞) (1+ |
| )n=e |
| | n | |
Funkcja f jest ciągła i stale rosnąca na [0,
∞) (rachunek różniczkowy?) oraz ograniczona, zatem
jej granicą jest sup f(x) = sup f|N (x) = e.
Myślę, że coś takiego brzmi nawet składnie i mądrze
28 sty 23:00
Maslanek: Albo jeszcze inaczej

Jeżeli liczba e jest granicą tej funkcji w +
∞, to:
dla dowolnego E>0 znajdziemy R>0 takie, że dla każdego x>R zachodzi związek |f(x)−e|<E.
Rozpatrując obcięcie funkcji f|N mamy, że związek ten zachodzi dla x>min{x∊N: x>R}
Spełniona jest zatem definicja granicy w nieskończoności.
Stąd też e jest granicą tej funkcji.

Jeszcze łatwiej
29 sty 00:04
milla: dziękuję!
30 sty 23:14