PW: Dla x>0 to banalne − znana jest nierówność
w której równośc ma miejsce tylko dla a=1
Jest więc
f(x) ≥ 2,
przy czym równość ma miejsce dla x=3 − ekstremum na przedziale (0,
∞) już mamy.
To taki żart, bo pewnie chcesz liczyć to za pomocą pochodnych, Dziedzina: R\{0}
| | 1 | | 3 | | x2−9 | |
f '(x) = |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | x2 | | x2 | |
No i teraz liczymy − gdzie pochodna równa zeru, gdzie dodatnia i gdzie ujemna. Ten x=3 już
widzę.
ICSP: albo zauważyć, ze nasza funkcja jest funkcją nieparzystą

Wtedy po zbadaniu x dodatnich dostajemy od razu x ujemne