funkcja
kama:

a) Oblicz wartosci wyrazenia f(−3)−2f(7).
b) podaj wszystkie argumenty dla ktorych wartosc funkcji wynosi 1
c) podaj zbiory liczbowe w ktorych funkcja jest rosnaca.
Prosze
sorka za wykres funkcji ale nie wiem jak sie to robi
31 sty 18:48
kama: prosze pomozcie
31 sty 19:40
Kamix: Podpunkt a)
Odczytujesz jaką wartość funkcja przyjmuje dla −3. Z tego rysunku wynika, że 0. Następnie
odczytujesz dla 7, z tego rysunku wynika, że jest to 1. Wykonujesz działanie:
f(−3)−2f(7)=0−2*1=....
Podpunkt b)
Innymi słowy, podaj wszystkie x dla których y=1. Podpowiem Ci jeden taki punkt, abyś zauważyła
o co chodzi.
Jednym z takich argumentów, dla którego funkcja przyjmuje wartość 1 jest na pewno −2.
Podpunkt c)
Innymi słowy, od jakiego momentu, od jakiego x do jakiego x funkcja nam rośnie. Podpowiem, że
funkcja jest rosnąca w przedziale od <2; do....> dokończ sama.
31 sty 19:45