Ciąg geometryczny , ogólny wyraz, oblicz...
Sebasthisss95: Witajcie ! mam takie zadanie.. Dany jest ciąg geometryczny :−3, 15, −45. Wyznacz ogólny wyraz
tego ciągu. Nie mam pojęcia jak to "ugryźć"

pomożecie?
29 sty 16:15
Basia:
a
1 = −3
a
n = a
1*q
n−1 = −3*(−5)
n−1
29 sty 16:20
Sebasthisss95: Dziękuję
29 sty 16:25
Basia: hej, ale ten ciąg
nie jest geometryczny


miało być chyba: −5; 15; −45
wynik będzie inny
29 sty 16:29
Sebasthisss95: nie, mie... takie zadanie jest głupie. Ma być −3
30 sty 17:32
PW: No to głupie jest przypuszczenie, że jest to ciąg geometryczny (a tak sugerowałeś w temacie).
31 sty 13:05