Rozwiaz rowannie
Mikolaj: Rozwiąż równanie sin(x+ π 6)cosx +sin x cos(x− π 6)= 1/2 x∊<0,2π >
30 sty 22:33
zawodus: Sin(α+β)=sinαcosβ+sinβcosα
30 sty 22:43
Marcin: Napisz do jakoś bardziej czytelnie.
30 sty 22:47
Mikolaj: oj moj blad tam jest
Rozwiąż równanie sin(x+ π/6)cosx +sin x cos(x+ π/6)=0,5
30 sty 22:49
30 sty 22:53
Mikolaj: wyszlo mi ze sinx=0 dobrze?
30 sty 22:57
Mariush: ktos mi sprawdzi?
x= 0 lub x = π
30 sty 22:57
Mariush: zamiast zera x = π2
30 sty 23:07
Mikolaj: rozpiszesz mi bo nie wiem skad Ci sie to wzielo?
30 sty 23:16
mario:

jestem beznadziejny z matmy
30 sty 23:20
Mariush: nie jestem pewny,czy dobrze zrobilem)
30 sty 23:20
Mariush: Mario,z rysunkow tez
30 sty 23:21
Marcin: Może mi ktoś powiedzieć co robię źle?
| | 1 | |
sin(x+30)cosx+sinxcos(x−30)= |
| |
| | 2 | |
| | √3 | | 1 | | √3 | | 1 | | 1 | |
( |
| sinx+ |
| cosx)cosx + sinx( |
| cosx+ |
| sinx)= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| √3 | | 1 | | √3 | | 1 | | 1 | |
| sinxcosx+ |
| cos2x+ |
| sinxcosx+ |
| sin2x= |
| /*2 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
√3sinxcosx+cos
2x+
√3sinxcosx+sin
2=1
√3sinxcosx+
√3sinxcosx=0
2
√3sinxcosx=0
sinxcosx=0
2sinxcosx=0
sin2x=0
30 sty 23:25
mario:

A CO POWIESZ NA TO ?
30 sty 23:27
Marcin: Uczyć się matmy Panowie, a nie rysować snake'a, czy "CHWDP"
30 sty 23:28
Mikolaj: chyba sie nie doczekam prawidlowego rozwiazania
30 sty 23:29
PrzyjacielMikołaja: JESTEŚMY Z TOBĄ MIKOŁAJ TRZYMAJ SIĘ !
30 sty 23:30
mario:
30 sty 23:32
Marcin: Mógłby ktoś sprawdzić dlaczego mam źle?

został tu ktoś jeszcze?
30 sty 23:41
Mariush: mi tez tak wyszlo
30 sty 23:44
30 sty 23:45
Mariush: Marcin,stad x = π2 lub x = π ?
30 sty 23:45
Mariush: tam inny przyklad
30 sty 23:46
mario:
30 sty 23:49
Marcin: | | π | |
Dlaczego |
| i π? |
| | 2 | |
30 sty 23:49
Mikolaj: mi wyszlo x=0 , x=π , x=2π
30 sty 23:51
Marcin: Szedłbym w tym kierunku co Mikołaj

Popatrz na sinusoide
30 sty 23:53
Mariush: tez tak bym szedl
31 sty 00:04
Marcin:
wredulus pospolitus gdybyś mógł sprawdzić moje rozwiązanie na górze, to byłym bardzo
wdzięczny.
31 sty 00:49
Bogdan:

To od początku.
| | π | | π | | 1 | |
sin(x + |
| ) cosx + sinx cos(x + |
| ) = |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
| | π | | π | |
sin(x + |
| + x) = sin |
| |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | π | | π | | π | |
2x + |
| = |
| + k*2π lub 2x + |
| = π − |
| + k*2π |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 2 | |
2x = k*2π lub 2x = |
| π + k*2π |
| | 3 | |
| | 1 | |
x = k*π lub x = |
| π + k*π |
| | 3 | |
| | 1 | | 4 | |
x∊{0, |
| π, π, |
| π, 2π} |
| | 3 | | 3 | |
31 sty 01:10
Marcin: Czyli jedno rozwiązanie mieliśmy dobrze, a drugie nam jakoś uciekło? Mógłby Pan sprawdzić gdzie
popełniam błąd w liczeniu?
31 sty 01:18
ZKS:
Marcin Ty liczyłeś
| | π | | π | | 1 | |
sin(x + |
| )cos(x) + sin(x)cos(x − |
| ) = |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
natomiast
Bogdan
| | π | | π | | 1 | |
sin(x + |
| )cos(x) + sin(x)cos(x + |
| ) = |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
31 sty 01:29
Marcin: dość dużo to zmienia

Ale dalej nie wiem jak z moim wynikiem w sumie jest. Nie ma mi kto tego
sprawdzić.
31 sty 01:32
Bogdan:
Rachunki
Marcinie masz poprawne, ale sposób nieco zawiły i gubiący niektóre rozwiązania.
W równaniach trygonometrycznych czasami przy niektórych ścieżkach rozwiązania nie pokazują
się wszystkie rozwiązania. Trzeba np. unikać parzystych potęg.
Dobranoc
31 sty 01:35
Bogdan:
bo w poprawionej wersji jest plus
31 sty 01:36
Marcin: | | √3 | |
Licząc ten drugi przykład takim samym sposobem wychodzi mi coś dziwnego, bo sin2x= |
| |
| | 3 | |
Dziękuję za odpwiedz
31 sty 01:38
ZKS:
Tylko że cos2(x) − sin2(x) ≠ 1.
31 sty 01:43
ZKS:
A zapewne Ty tak sobie przyjąłeś że to jest to samo co cos2(x) + sin2(x) = 1.
31 sty 01:44
Marcin: | | 2√3 | |
Inną głupotę strzeliłem, ale spróbowałem się poprawić. Wyszło ze sin2x= |
| , co też |
| | 3 | |
jest jakimś dziwnym wynikiem
31 sty 01:54
ZKS:
| √3 | | 1 | | √3 | | 1 | | 1 | |
| sin(x)cos(x) + |
| cos2(x) + |
| sin(x)cos(x) − |
| sin2(x) = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
√3sin(x)cos(x) + |
| [cos2(x) − sin2(x)] = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| √3 | | 1 | | 1 | |
| sin(2x) + |
| cos(2x) = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
Wychodzi to samo co napisał
Bogdan w jednej linijce.
31 sty 02:08
Marcin: Ja próbowałem podstawiać za cos2x ⇔ (1−sin2x), nie można tak?
31 sty 02:17
^Bartek^:

a to co?
31 sty 02:17
ZKS:
I co Ci to da jak tak zamienisz?
31 sty 02:33
Marcin: Nie wiem. Próbuję jak mogę, a że nie mam doświadczenia w tego typu zadaniach, to wychodzi to co
wychodzi. Dzięki wielkie za pomoc ZKS
31 sty 02:35
ZKS:
Jeżeli dopiero zaczynasz to kiedyś nabierzesz doświadczenia jakim sposobem najlepiej zrobić
zadanie o ile będziesz rozwiązywać dużo przykładów. Nie ma za co.
Z zamianą cos
2(x) = 1 − sin
2(x)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
√3sin(x)cos(x) + |
| − |
| sin2x(x) − |
| sin2(x) = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
√3sin(x)cos(x) − sin
2(x) = 0
sin(x)[
√3cos(x) − sin(x)] = 0.
I rozwiązujesz dalej.
31 sty 02:43
Marcin: Dokładnie do tego momentu doszedłem. W pierwszym wyniku źle po prostu podstawiłem.
sinx=0
√3cosx−sinx=0?
31 sty 02:53
Marcin: | | π | |
2cos(x+ |
| ) = 0 ma być niby coś takiego, ale skąd to się w ogóle wzięło? |
| | 6 | |
31 sty 02:57
ZKS:
Znasz wzory na sin(x − y) albo cos(x + y)?
31 sty 03:08
Marcin: No jakby nie było, to od nich zaczynałem liczenie tych przykładów
31 sty 03:12
ZKS:
| | π | |
To powinieneś wiedzieć jak z √3cos(x) − sin(x) = 0 zrobić cos(x + |
| ) = 0. |
| | 6 | |
31 sty 03:14
Marcin: w sumie masz rację. Jak tak teraz patrzę, to wiem skąd to się bierze
31 sty 03:23
ZKS:
Właśnie to samo zrobił Bogdan na samym początku z równaniem zauważ to.
31 sty 03:25
Marcin: No to zwinięcie do sin(x+y) u Pana Bogdana widzę, ale z takim zwinięciem i tak miałbym problem,
ale to można wyćwiczyć
31 sty 03:34
ZKS:
Jeżeli porobisz podobne przykłady to później od razu będziesz zauważał te wzory.
31 sty 03:35
Marcin: Gdzie mógłby znaleźć podobne przykłady?
31 sty 03:36
ZKS:
W zbiorach byś musiał poszukać.
31 sty 03:40
Marcin: W sumie to już jest w moje kwestii czy sobie znajdę czy nie

Dziękuję za poświęcony czas o 4
nad ranem
31 sty 03:42
ZKS:
Jeżeli byś chciał to bym mógł poszukać jakieś zadania takiego typu. Jak coś napisz kiedy
będziesz chciał to poszukam czegoś. Nie ma za co siedzę bo się uczę.
31 sty 03:45
Marcin: Ja jestem zawsze gotowy na nowe zadania
31 sty 03:48
ZKS:
Napisz post dzisiaj to poszukam na wieczór.
31 sty 03:49
Marcin: Napiszę z takim ogólnym pytaniem, może ktoś jeszcze mi coś powrzuca
31 sty 03:51
ZKS:
O to mi chodzi. Na pewno sporo osób coś Ci ciekawego da.
31 sty 03:52
Marcin: ok. To jeszcze raz wielkie dzięki i do dzisiaj
31 sty 03:54
ZKS:
Na zdrowie.
31 sty 04:03