Trygonometria
Ola: Rozwiąż równanie sin(x + π6)*sin(x − π6)=12, gdzie x∊<0,2π>. Proszę o pomoc
23 sty 20:10
Basia:
2sin(x+
π6)*sin(x−
π6)=1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2α=4x
α=2x
czyli
−2sin(x+
π6)*sin(x−
π6) = cos2x−cos
π3 = cos2x−
12
czyli
2sin(x+
π6)*sin(x−
π6) = −cos2x+
12
i masz równanie
−cos2x+
12=1
−cos2x=
12
cos2x=−
12
| | π | | 4π | |
do przedziału <0,2π> należą x= |
| x = |
| |
| | 3 | | 3 | |
23 sty 20:20
algo09: Nie bardzo rozumiem drugą częśc zadania. skąd się wzięło po prawej stronie cos2x−cosπ3?
23 sty 22:25
Basia:
| | α+β | | α−β | |
cosα−cosβ = −2sin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
23 sty 22:26
Asia: rozwiąż nierówności:
a) 2 sin(x+π/6)≥
√3
b) 2 cos(x−π/4)≤−
√2
bardzo prosze o pomoc
15 sty 23:33