Obliczanie miar kątów
matma:

Oblicz miary kątów trójkąta ABC oraz miary dwóch kątów (∠A i ∠D) trójkąta ADB, wykorzystując
dane na rysunku poniżej oraz wiedząc, że prosta AC jest styczna do okręgu w punkcie A, zaś
punkt O jest środkiem okręgu.
INFO:
o − 90 stopni
b (w kąt w mniejszym trójkącie, środkowym) − 80 stopni
30 sty 21:52
matma: Jak to można zrobić?
30 sty 22:49
Aga1.: Trójkąt AOB jest trójkątem równoramiennym AO=BO i I∡AOBI=900,to
to kąt BAO=450=∡ABO
I∡ADBI=450, bo jest to kat wpisany oparty na tym samym łuku co kąt AOB.
IABDI=800?
Jeśli tak to I∡DBOI=800−450=,
I∡ABCI=1800−800=
Miara kąta wklęsłego AOB=2700
Teraz możesz obliczyć miarę kąta DAO
Dalej
I∡OACI=900
dokończ
31 sty 08:02