ciągi
marek: zbadaj ograniczoność ciągu:
an = 1n2 − 25n + 140
31 sty 22:25
marek: jak w ogóle bada się ograniczoność ciągów?
31 sty 22:29
wredulus_pospolitus:
hmmm ... zaczyna się od sprawdzenia czy posiada granicę
jeżeli ciąg jest zbieżny ... to jest ograniczony
31 sty 22:33
wredulus_pospolitus:
inaczej ... nie tyle posiada granicę ... co − jeżeli ciąg jest ZBIEŻNY to jest ograniczony
31 sty 22:34
marek: dobrze liczę tę granicę? (pomijam limesy żeby było czytelniej, wiadomo o co chodzi)
1n2 − 25n + 140 = 1 / n2 (1 − 25n + 140n2 ) = 1 / n2 −−−> 0
czyli ciąg jest ograniczony?
31 sty 22:41
marek: ciąg jest ograniczony jeśli ma skończoną granicę, jeśli granica wychodzi +− ∞ to wtedy jest
nieograniczony? a jeśli nie ma granicy?
31 sty 22:43
wredulus_pospolitus:
tak ... jeżeli ciąg ma skończoną granicę (czyli jest zbieżny) to jest ograniczony ... ponieważ:
istnieje punkt do którego 'dążą' kolejne elementy ciągu ... a więc istnieje taki element ciągu,
że wszystkie inne są od niego większe/mniejsze ... a jeżeli taki element ciągu nie istnieje
... to granica tegoż ciągu spełnia ten właśnie warunek
jeżeli granicą jest +/−∞ to oczywiście nie jest ograniczony i tego wyjaśniać nie muszę
jeżeli ciąg NIE POSIADA granicy to ... to nie wiesz czy jest ograniczony czy nie (musisz to
sprawdzić w inny sposób), ponieważ np:
an = (−1)n nie ma granicy ... ale jest ograniczony (z góry przez '1', z dołu przez '−1')
an = (−1)n * n także nie ma granicy ... ale nie jest on ograniczony
31 sty 22:48
marek: Dziękuję. A drugim poleceniem do tego zadania jest sprawdzić, czy ciąg jest monotoniczny. Badam
więc znak wyrażenia an+1 − an i nie wiem czy się mylę w obliczeniach ale wychodzi mi takie
coś, że nie jestem w stanie określić znaku tego wyrażenia. czy w ogóle źle się do tego
zabieram?
31 sty 22:56
wredulus_pospolitus:
zauważ, że dla:
n
2−25n+140 = 0
Δ>0
n
1 ≈8,5
n
2≈16,5
czyli dla n∊<9;16>
natomiast dla n∊<1;8> ∪ <17;+
∞)
czyli ciąg nie jest monotoniczny
31 sty 23:01
wredulus_pospolitus:
zabierasz się dobrze ... i dobrze Ci wychodzi
31 sty 23:04
marek: Dobra, to na takim przykładzie, to samo polecenie an = 1n2 − 6n + 10
delta wychodzi ujemna, czyli ciąg jest monotoniczny?
31 sty 23:08
marek: Czyli jeśli mi wychodzi coś takiego, że nie mogę określić znaku, to może być pewien objaw tego,
że ten ciąg nie jest monotoniczny?
31 sty 23:09
wredulus_pospolitus:
nie nie ... mało tego ... zakoduj sobie ... w liczniku masz wielomian parzystego stopnia
jak wygląda wykres takiego wielomianu

jest nim parabola ... bez różnicy czy ramiona do góry
czy do dołu ... istotne jest, że ów parabola NIE JEST monotoniczna ... rośnie ... a później
maleje (albo na odwrót)
| | 1 | |
a więc wyrażenie |
| także nie może być monotoniczne |
| | wielomian 2 stopnia | |
31 sty 23:15
wredulus_pospolitus:
to co ja pokazałem o 23:01 ... to tylko pokazałem ... że dla części 'n' mianownik będzie
ujemny, a dla części a dla całej reszty (przed i po) dodatnie
w przykładzie 23:08, też będzie taki 'dołek' ale nie będzie to, że dla części 'n' mianownik
będzie ujemny ... a np. będzie <3 ... ale już dla małych 'n' ... i dla dużych 'n' ...
mianownik będzie >3
31 sty 23:18
marek: źle zinterpretowałem, myślałem, że sęk jest w tym, że w pierwszym przykladzie wielomian ma
miejsca zerowe, czyli przecina oś OX. za dużo szukałem haczyków widocznie
31 sty 23:20
wredulus_pospolitus:
niee ... ja po prostu tak trafiłem troszeczkę mało celnie z tym przykładem ... po prostu nie
wpadłem na to, że możesz tak to zinterpretować
31 sty 23:21
wredulus_pospolitus:
no i najłatwiej właśnie w ten sposób było mi pokazać brak monotoniczności
31 sty 23:22
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
w ogólnym przypadku ... jak masz |
| ; gdzie an to wielomian PARZYSTEGO stopnia |
| | an | |
−> policz wierzchołek tej paraboli
wybierz 'n' najbliżej wierzchołka tej paraboli
wybierz 'n−1' oraz 'n+1'
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
jeżeli wyjdzie |
| − |
| < 0 to wyjdzie: |
| − |
| > 0 |
| | an | | an−1 | | an+1 | | an | |
czyli brak monotoniczności (analogicznie odwrotnie nierówności mogą być)
31 sty 23:24
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
albo po prostu ... f(x) = |
| −−− 'monotoniczność' (lub jej brak) funkcji g(x) "jest |
| | g(x) | |
dziedziczona" przez funkcję f(x)
31 sty 23:26
marek: no dobra, a co np. w takim przypadku

a
n =
n2 + 1n!
31 sty 23:26
wredulus_pospolitus:
ogólnie ... monotoniczność ciągu a
n wyznaczasz badając wyrażenie:
a
n+1 − a
n i gdy jest:
>0 to rosnący
= 0 to stały
<0 malejący
'różnie' nie jest monotoniczny
LUB
>1 to rosnący
= 1 to stały
<1 malejący
'różnie' nie jest monotoniczny
| | an+1 | |
w przykładzie z 23:26 lepiej zastosować badanie |
| , ponieważ skrócisz sobie potęgi |
| | an | |
31 sty 23:29