Zamienic na wzor skroconego mnozenia
Mikolaj: √6− 2√5 + √14 − 6√5
31 sty 13:56
Mikolaj: poprawka √2−2√5 + √14−6√5
31 sty 13:59
wredulus_pospolitus:
na pewno w pierwszym jest
√2−2√5
31 sty 14:11
Mikolaj: √6−2√5
31 sty 14:24
wredulus_pospolitus:
treść zadania to 'zamień na wzór skróconego mnożenia'

a może "wylicz"/"oblicz" korzystając ze wzorów skróconego mnożenia

31 sty 14:27
Mikolaj: dokladnie tak
31 sty 14:34
wredulus_pospolitus:
dokładnie tak ... znaczy jak
31 sty 14:35
31 sty 14:37
Mikolaj: oj kolega mi dupe truje
"wylicz"/"oblicz" korzystając ze wzorów skróconego mnożenia O TAK DOKLADNIE
31 sty 14:39
J: Zaraz się okaże, że to wogóle nie to zadanie miał rozwiązać
31 sty 14:41
wredulus_pospolitus:
to policz:
(√6−2√5 + √14 − 6√5)2 = ....
a później 'nałóż' pierwiastek na to co wyjdzie
31 sty 14:42
J: (6−2√5) = (1 −√5)2 oraz (14 −6√5) = (3 − √5)2 i próbuj dalej ..
31 sty 14:43
J: A no tak, nie zauważyłem .. " ze wzorów' ...
31 sty 14:44